[FOTO-AUDIO] Nostalgii, cânt şi joc la Palatul Cultural

Zilele Culturii

Bogată în manifestări, ziua a II-a a serbărilor dedicate Palatului Cultural în cel de-a patrulea an consecutiv, a adunat lume multă, dornică să-şi petreacă timpul liber într-o atmosferă de sărbătoare. Şi a avut ce aplauda, atât pe esplanadă, unde ansamblurile folclorice invitate au oferit un program artistic cu muzică, joc şi voie bună, iar în sală, cântul coral a dovedit că actul cultural este dătător de emoţii, nealterate de pulsul trepidant al străzii.

Au evoluat în faţa Palatului ansamblurile „Datina”, „Bocşana” şi „Satul meu” din Ramna, care au pus în valoare unele tradiţii păstrate încă în mediul rural, obiceiuri de nuntă ş.a. Un moment care a creat nostalgii a fost acela al dezvelirii monumentului ridicat în cinstea primei şcoli în limba română din Reşiţa, atestată la 1776, pe fostul amplasament, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, lucrare executată de Nicolae Dumitru Vlădulescu, sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Reşiţei, Petru Berbentia, fost elev al acestei şcoli. Dealtfel, multe personalităţi ale municipiului care au frecventat fosta Şcoală Generală Nr.3 au participat la eveniment luând cuvântul, între aceştia Boris Vatzulik – directorul Liceului Teoretic „Diaconovici Tietz”, Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Culturale „Reşiţa Română”, care a oferit unei eleve, din partea unui grup de foşti profesori ai şcolii, în prezent pensionari, un premiu pentru rezultate deosebite. De asemenea, primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu i-a felicitat pe organizatorii manifestărilor, asigurându-i de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local şi pe viitor. Un discurs impresionant a fost ţinut de Maria Balint, ex-director al Şcolii Generale Nr.3, cum a fost cunoscută şcoala în ultima perioadă, Domnia Sa evidenţiind realizările celei mai vechi intituţii de învăţământ în limba română cât timp a fost la conducerea ei până în momentul demolării, respectiv 1970-1983.

Manifestările au continuat în sala Palatului Cultural, pe scenă evoluând mai multe formaţii corale: Grupul de fete din Coştei-Serbia, Corul Liceului de Artă din Arad, Corul Episcopiei şi al Seminarului Teologic din Caransebeş şi Corul mixt „AS” din Vârşeţ-Serbia, prezent la toate cele patru ediţii ale festivalului. Astăzi, reşiţenii sunt aşteptaţi de la ora 19.00 în Parcul Tricolorului pentru a se bucura de un concert simfonic extraordinar în aer liber susţinut de Filarmonica „Banatul”. (Alexandra Gorghiu)

Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa:

Nicolae Vlădulescu, autorul monumentului ridicat în cinstea celei mai vechi şcoli în limba română, din Reşiţa:

Petru Berbentea, protopopul Reşiţei:

Maria Balint, fost director Şc. Gen. nr 3

Impresii spectatori:

 

4 COMENTARII

  1. Din păcate înregistrarea de voce este doar cu primarul Reşiţei şi cu o persoană din public. Chiar dacă este titlul “Nicolae Vlădulescu” sau “Maria Balint” sau “Petru Berbentia”, in realitate este doar mesajul D-lui Stepanescu.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles