[AUDIO] Roiul Perseidelor. Tradiţionala ploaie de meteori din august atinge apogeul în noaptea de 12 spre 13!

perseide2011

Dacă această noapte va fi senină, pasionaţii de astronomie vor avea şansa să vadă punctul culminant al fenomenului Perseidelor, care apar anual la această dată.

Fenomenul se produce deoarece în această perioadă Pământul trece prin coada cometei 109P/ Swift-Tuttle. Aceasta este considerată cel mai mare obiect, cunoscut, ce trece repetat pe lângă Pământ, nucleul său având o lăţime de 26 de kilometri.

Obiectul a mai trecut pe lângă Terra, în timpul orbitei sale în jurul Soarelui din 1992, iar următoarea întâlnire va avea loc în 2126.

Roiul Perseidelor a început în 17 iulie şi va dura până în 24 august, însă momentul maxim va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august, respectiv 13 spre 14 august.

Cei mai mulţi meteori vor putea fi văzuţi când se află la aproximativ 50 de grade faţă de radiant, care se găseşte zilele acestea între Perseu şi Cassiopea, potrivit cercetătorului Observatorului astronomic al Universităţii „Babeş-Boyai” din Cluj-Napoca, Liviu Mircea. Cea mai bună perioadă de observare a ploii de stele căzătoare, va fi imediat după ora zero până dimineaţa devreme. Roiul Perseidelor va putea fi observat în noaptea de miercuri, 13 august, dar şi joi, 14 august după ora 23.00, a mai spus acesta.

Apogeul Perseidelor din 2020 are loc când Luna va fi în primul pătrar, astfel că pe cer vor putea fi observaţi, în fiecare oră, între 60 şi 150 de meteori care vor cădea cu o viteză de aproximativ 59 km/s.

Sursa foto: science.ro

De același autor

Related Articles