Noaptea Muzeelor la Caransebeş şi Reşiţa

371

Evenimente de culoare în Noaptea Muzeelor în municipiile judeţului Caraş-Severin.

Reşiţa se alătură în acest sfârşit de săptămână evenimentului european de promovare a culturii, “Noaptea Muzeelor”. Astfel, din seara de sâmbătă, 19 mai şi până în zorii zilei de duminică, 17 mai publicul va avea acces gratuit la toate expoziţiile şi evenimentele organizate de Muzeul Banatului montan în cadrul evenimentului aniversar “Săptămâna muzeului”.

La Reşiţa, o serie de ateliere şi expoziţii sunt deschise publicului în intervalul orar 18.00 – 02.00 dimineaţa, a precizat pentru Radio Reşiţa Flavius Bozu – directorul instituţiei de cultură:

Muzeul Cineastului Amator din Reșița pregătește pentru finalul acestei săptămâni o expoziție, în cadrul căreia vor fi expuse, în premieră, fotografii realizate în urmă cu peste 50 de ani, în perioada în care a fost ridicat funicularul, construcție metalică considerată un simbol al industriei din municipiul de pe Bârzava. Fotografiile au fost realizate în anul 1964 de reşiţeanul Ioan Mato, pe atunci fotograf al Combinatului Siderurgic și au fost puse la dispoziția muzeului de fiul acestuia, explică organizatorii. Expoziția va putea fi admirată sâmbătă, 19 mai de la ora 18.00, la Muzeul Cineastului Amator din Universitatea “Eftimie Murgu”, în cadrul Nopții Muzeelor.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş va deschide Noaptea Muzeelor în data de 19 mai la ora 18.00. Vizitatorii vor putea admira expoziţiile de artă contemporană ”Reflexe în timp”, ”Ceramica, între util şi artă”, aparţinând Ioanei Stepanov, descoperirile arheologice din ultimii ani de la Tibiscum, Balta Sărată, Băile Herculane, Zăvoi şi Petroşniţa  şi o serie de obiecte de o deosebită valoare, din patrimoniul muzeului, reprezentând etnografia judeţului Caraş-Severin. Tot de la ora 18.00, la Muzeul Memorial „Constantin Daicoviciu” din localitate, copiii vor putea vizita exponatele de acolo.

La Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum, de la aceeaşi oră 18.00, publicul va putea admira expoziţia în aer liber a Parcului arheologic, iar de la ora 21.00 vor avea loc proiecţii de filme, dedicate, în cea mai mare parte, copiilor.

Intrarea este liberă.

Premieră la UEM. Este expusă formula Easter, construită în 1986

Anul viitor se împlinesc 30 de ani de la ultima competiție Internațională  “Cupa Păcii și  Prieteniei”,  care s-a desfășurat în toamna anului 1989, pe circuitul stradal de viteză de la Reșița.

Vrem să aducem în atenția reșițenilor această competiție de viteză pe circuit, în care concurau în special, piloți reșițeni precum:  Werner Hirschvogel, Eugen Peteanu,Tiberiu Gedeon, Constantin Gherghel,  Mircea Ponta, Tiberiu Ciurciu, Dan Gruba. Aceştia, de obicei, erau fruntași şi chiar campioni naționali.

Datorită accestui fapt,  cu susţinerea lui George Șchiopulescu, un tânăr pilot care a experimentat şi el în anii ’90 pilotarea unei formule Easter B8, vom expune în premieră, formula Easter construită în 1986, pilotată de Tiberiu Gedeon şi mai apoi de George.

Mașina a fost concepută, proiectată si realizată cu ajutorul inginerilor de la uzinele ICMR din Reșița sub îndrumarea domnului Ing. Meszaroș.

Din păcate, timpul și-a spus cuvântul asupra acestei mașinării, iar multe piese s-au distrus şi au dispărut, din ea a mai rămas cadrul tubular(sașiu), carenele din fibra (caroseria), roțile și câteva piese.

Aceasta a fost salvată de George, intrând într-un amplu proces de restaurare, coordonată de Nelu Nelutzu și Tibru Doru, cu susținerea domnului Aurel Valentin Văduva (manager Plastomet Reșița S.A. )  și a altor pasionați, dornici să vadă formula fie pusă într-o expozitie sau fie repusă în funcțiune.

Tot cu această ocazie, vom proiecta în format digital, imagini filmate la “Cupa Păcii și Prieteniei” din anul 1986. Imaginile au fost filmate  pe super 8mm de către de Oswald Ruzicska, și pe 16mm  de către Doru Marcu. Filmările pe 16mm au fost puse la dispoziție de Ion Frigură-Iliasă.

Se poate vizita începând cu ora 18:00 doar la Noaptea Muzeelor – Muzeul Cineastului Amator la Universitatea Eftimie Murgu.