Noaptea bibliotecii arădene

La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis vineri, 6 octombrie, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, între orele 18.00-24.00, va avea loc „Noaptea bibliotecii arădene”.

Evenimentul își propune să ofere arădenilor o alternativă agreabilă de petrecere a timpului liber, într-un cadru destins, în care utilizatorii să aibă ocazia să interacționeze cu personalul bibliotecar și să experimenteze servicii moderne de bibliotecă, mai puțin cunoscute audienței largi.

„Prin intermediul acestei activări nocturne a bibliotecii, se încearcă atât o evadare din rutina cotidiană cât și combaterea percepției conservatoare asupra misiunii și funcției bibliotecii publice în educarea publicului. În același timp dorim să stimulăm și creativitatea bibliotecarilor în realizarea de evenimente și activități culturale de impact, care să atragă un număr cât mai mare de vizitatori în spațiile de bibliotecă, de ce nu, viitori cititori fideli” a declarat Doru Sinaci, manager al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

„Noaptea bibliotecii” a debutat în anul 2011, fiind organizată de Asociaţia „Excedo” în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia „Marketer” Club. Din acel an, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a găzduit, fără întrerupere, sub cupola acestui eveniment național, o multitudine de acțiuni culturale.

„Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură? (…) dacă experienţa în acea noapte va fi una încărcată de valoare emoţională, efectele pozitive vor fi multiplicate de o creştere a frecvenţei medii de vizitare a bibliotecilor” susțineau, în 2011, organizatorii.

Nu se știe câtă emoție a stârnit, nu este măsurabilă nici creșterea frecvenței cititorilor bibliotecii ca efect al unor ore de noapte petrecute între rafturi, la concerte, expoziții, întâlniri literare, dezbateri, dar este cert că la Arad „Noaptea bibliotecii” a adunat la fiecare ediție un număr respectabil de arădeni, mari sau mici, unii călcând pentru pentru prima oară pragul acestei instituții

„Candela” „Nopții bibliotecii arădene” din acest an se va „aprinde” așadar vineri, 6 octombrie,  începând cu ora 18.00 și  va ”lumina” până la ora 24.00, atât secțiile, cât și filialele  instituției.

Încercînd să acopere o cât mai largă gamă din preferințe culturale ale arădenilor, iată programul evenimentului:

Direcțiunea bibliotecii

19.00-20.00 Arad Capitala Politică a Marii Uniri – Vernisarea colecției CENTENAR. Colocviul Societății de Științe Istorice din România, filiala Arad

Sala „Concordia”

18.00 Timur, micul karatist

18.15 Școala Minecraft – înmânări diplome de participare

19.15 Portret muzical – dirijorul Doru Șerban în viziunea Corului „Emil Monția”

19.30 Când vine și ce facem cu succesul?! – expozeu antreprenorial cu Adela Cristea

20.00 Literatură la lumânare – Întâlnirile Ligii Scriitorilor Arădeni

21.30 Sever Frențiu – Evadarea din trup, Premiul pentru regie scurtmetraj, 2009

21.50 Tres Courts –  filme de foarte scurt metraj

Secția Împrumut Carte pentru Copii

18.30 Poveștile  Mihaelei

19.30 Toamna în expoziție – expoziție de carte

Sala de lectură:

19.30-21.00 Prietenii mei, necuvântătoarele! – origami și jocuri pentru copii

19.30 Aspecte ale personalității umane – expoziție de carte

Expoziții deschise pe holul bibliotecii:

Bibliofilia – legături artistice de epocă – expoziție de carte rară

Monografii ale Aradului și județului Arad – expoziție de carte

Ahhhh, din nou la școală – expoziție de carte

Din timpul istoric, în timpul mitic – expoziție de carte

Eterogene – artă manuală în expoziție, autor Cristina Vlădean

Antinomii – expoziție de accesorii, artă manuală, autor Irina Șandor

În grădina lui Hanno – expoziție de fotografie, autor Hanno Șandor

Filialele Bibliotecii vor fi deschise între orele 18.00-22.00

Filiala „Aurel Vlaicu”

18.00Bucuriile muzicii” – concert cameral, invitat: Cvartetul Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”

Filiala „Micălaca”

18.45 Armonii muzicale – concert cameral, invitat: Cvartetul Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” în prezența copiilor de la Grădinița „Căsuța Piticilor” (grupa mijlocie A, educatori: RoxanaGheorgheosu, Crina Bartoș)

 

Pe tot parcursul „Nopții bibliotecii arădene”, secțiile și filialele bibliotecii vor înscrie gratuit cititori!

De același autor

Related Articles