Nicio zi fără percheziţii în Caraş-Severin

mascati-traficanti-complex

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat în această dimineaţă 27 de percheziţii în Timiş, Caraş-Severin şi Braşov pentru a proba activitatea infracţională a 3 persoane, care, ar fi produs, prin evaziune fiscală, un prejudiciu de peste 3.500.000 de lei bugetului de stat. În circuitul infracţional evazionist sunt implicaţi reprezentanţii legali ai 89 de societăţi comerciale din ţară.

Conform poliţiştilor, în perioada 2010-2013, 3 persoane, având calitate de administratori şi contabil ai unei societăţi comerciale din Timişoara, în complicitate cu reprezentanţii legali ai 89 de societăţi comerciale cu sedii declarate pe teritoriul naţional, ar fi pus la punct un circuit infracţional evazionist, constând în eludarea obligaţiilor fiscale, bazat pe un sistem financiar – bancar fraudulos, în care sunt angrenate aceste societăţi comerciale controlate de către ei, în mod direct sau prin persoane interpuse. Aceştia ar fi emis, în numele unei societăţi comerciale, mai multe facturi fiscale, care ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmelor controlate sau cu reprezentanţii cărora aveau o înţelegere. Facturile erau emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând o varietate mare de cheltuieli cu achiziţia şi livrarea de diverse materiale, cum ar fi: pulberi incendiu, stingătoare, materiale de construcţii, gherete, camere de supraveghere, pantaloni, cizme, salopete, uşi, zahăr, făină, detergent, obiecte de papetărie (în funcţie de obiectul de activitate al societăţii care îşi înregistrează în contabilitate aceste facturi), precum şi prestarea de servicii, cum ar fi: instalaţii sanitare, electrice, reparaţii şi amenajări interioare, curăţenie sediu, service IT, consiliere fonduri nerambursabile, pentru care au diminuat artificial impozitul pe profit şi T.V.A.. Prin aceste operaţiuni fictive, există suspiciuni că bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 3.574.657 de lei. Contravaloarea acestor facturi fiscale ar fi fost achitată, în cea mai mare parte, prin chitanţe fiscale, întrucât valoarea facturilor nu depăşea 5.000 de lei.

La activităţile desfăşurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş participă şi poliţişti de la Inspectoratele de Poliţie Judeţene Caraş-Severin, Timiș, Braşov şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I..

(Sebastian Dragomir)

 

De același autor

Related Articles