Neglijenţa cărăşenilor provoacă incendii păguboase: 99,9% dintre făptaşi nu sunt prinşi!

Incendiile de vegetaţie din ultimile ore din Caraş-Severin au izbucnit din neglijenţă şi nu au fost puse cu intenţie, susţin reprezentanţii Direcţiei silvice judeţene.

Vasile Iosifescu din cadrul departamentului de protecţie şi pază a pădurii şi responsabil ISU la nivelul instituţiei judeţene a declarat pentru Radio Reşiţa că, focul a pornit cel mai probabil din drumul auto, a cuprins litiera pădurii şi s-a extins la vegetaţia uscată.

„Cauza probabilă, după cum bine se ştie şi îmi asum ceea ce spun este acea practică care se face de ani de zile prin Banat, curăţarea terenurilor agricole sau a păşunilor sau izlazurilor prin incendierea acestora. Nu ne-ar deranja că omul îşi incendiază acea zonă sau că îşi arde prunii, problema este că dă foc şi ori pleacă şi nu mai are grija acestuia sau dă foc cu intenţia de a controla acel incendiu dar nu mai poate să facă faţă datorită factorilor de mediu care apar după ce dă foc; în cele mai multe dintre cazuri, vântul şi scapă focul de sub control şi acesta răsfuge. Este foarte greu să prindem făptaşii la faţa locului, şansele sunt de 0,01%, eventual fotografierea acestora sau cu martori să fie dovedită prezenţa lor în teren sau că au dat ei foc. Datele se transmit către ISU şi către Poliţie, pentru parcelele de fond forestier pe care le avem noi în gestiune, în pază sau cu contract. La Reşiţa, bănuim că a fost cineva în trecere, ori pe drumul auto şi a aruncat din maşină o ţigară sau turişti în plimbare sau după bureţi care iară aşa cu ţigara, sunt cauzele presupuse. Incendiul a plecat din drumul auto, de la marginea acestuia şi asta ar fi o neglijenţă şi nu o intenţie…”.       

Vasile Iosifescu a mai spus că, focarele din zonele Minda şi Lend au fost lichidate astăzi cu ajutorul personalului silvic şi al angajaţilor TMK care s-au alăturat intervenţiei.

(Hardy Cvoica)