[AUDIO] Ne este frică să nu ne îmbolnăvim, dar nu mergem la medic…!

În fiecare an, în 7 aprilie, este celebrată Ziua mondială a sănătății, prilej cu care este adusă în discuție starea de sănătate a populației.

Cea mai mare frică a oamenilor este să nu se îmbolnavească. Cu toate acestea,  nu își fac analize și nici controale medicale apelând la ajutorul medicului numai atunci când nu mai suportă durerea. Motivele pot fi diverse: de la lipsa de bani pentru consult sau medicamente până la comoditatea persoanelor care așteaptă ca probleme lor să se rezolve de la sine.

Medicii avertizează toți pacienții că este importantă efectuarea periodică a unui control medical de rutină întrucât este mult mai simplu să previi o boală decât să o tratezi.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății este diabetul, una dintre cele mai frecvente boli care afectează cetățenii din țara noastră. Diabetul se caracterizează  prin creșterea nivelului de glucoză  din sânge. Există diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1 apare mai ales la copii și tineri și necesită întotdeauna tratament cu insulină, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numește și diabet insulino-dependent. Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adulții de vârsta mijlocie (40 de ani) sau mai târziu, mai cu seamă la persoane supraponderale. În acest caz, organismul continuă să producă insulină, dar aceasta nu iși poate îndeplini rolul în mod normal. Acest al doilea tip nu necesită de regulă tratament cu insulină, fapt pentru care s-a și numit diabet zaharat non-insulino-dependent. Diagnosticarea tardivă a pacienților din diferite motive precum: absența simptomatologiei, comoditatea, lipsa banilor, poate conduce la consecințe grave. Există  peste 20.000 de persoane din Caraș-Severin care suferă de această boală și marea problemă este  că se prezintă tardiv la  medic, atunci când deja apar complicații cum ar fi orbirea, dializa sau chiar amputația, ne lămurește Caius Diaconescu, medic specialist în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița:

Recomandările medicilor în cazul persoanelor afectate de diabet sunt în principal: măsurarea  periodică a glicemiei, tratamentul medicamentos și mai ales o dietă echilibrată.

(Andreea Lupșa)

Cele mai citite

Related Articles