Timpul Jucăriilor – în premieră la Reşiţa!

Pe cei mici dar și pe cei mari, Muzeul Banatului Montan în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București îi așteaptă să treacă pragul expoziției TIMPUL JUCĂRIILOR.

MUZEUL JUCĂRIILOR LA REȘIȚA este deschis în sala de expoziții temporare, până la sfârșitul lunii mai.

Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: Oare când or fi apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii ? Copiii nu se prea gândesc la aceste lucruri.

La Londra, Paris, Istambul, Bruxelles, Nurenberg și în multe alte orașe din lume există muzee ale jucăriilor înființate cu mult timp în urmă, unde sunt prezentate celor mici și nu numai, jucăriile pe care le aveau copiii altor vremuri: o păpușică improvizată, o pușcă de lemn, un arc cu săgeți, un căluț de lemn.

ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. O mulțime de jucării (peste 12.000) au fost adunate pentru un muzeu de Asociația Muzeul Jucăriilor.

Jucăriile au fost fabricate în România şi în alte ţări între anii 1900-1980. În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor.

Asociația Muzeul jucăriilor a expus în toate marile orașe din țară precum și la Muzeul Național de Istorie a României. La Muzeul Banatului Montan expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai. 

(Ada Botezan)