Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a sărbătorit în avans Unirea Principatelor Române din 1859

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a sărbătorit în avans Unirea Principatelor Române din 1859. Zilele trecute au fost oreganizate o serie de activităţi cultural-educative unite sub titlul „Cuza-omul, reforma, legenda-164 de ani de la Mica Unire” la care au participat studenţi şi elevi de la şcolile din municipiu. În incinta muzeului s-au vizionat materiale video cu caracter interactiv dedicate actului istoric din 1859 iar acţiunea s-a încheiat cu hora unirii, după cum ne-a declarat managerul muzeului Livia Magina:

De ani buni la muzeu se desfășoară aceste activități cu școlile, cu elevii și cred că prezentările acestea an de an sunt un exercițiu de memorie. Şi în acest an la muzeu, colegele noastre au primit în 3 zile succesiv, studenți, elevi de gimnaziu, elevi de liceu. A fost un moment deosebit, pentru că prezentările acestea sunt de regulă însoțite și de o hora unirii. Au reușit să… dacă nu să asculte, să rememoreze câteva dintre versurile lui Alexandri.

Pentru prima dată, după foarte mulți ani, am avut expus tabloul realizat de pictorul Traian Baia, tabloul lui Alexandru Ioan Cuza. Noi avem un asemenea tablou, sigur că valoarea lui nu este mare, dar există un asemenea tablou realizat într-o succesiune cu Mihai Viteazu, Nicolae Bălcescu și așa mai departe. Asta s-a petrecut în 18 19 și 20 ianuarie”.

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, când este marcat un eveniment major din istoria ţării noastre reprezentând primul pas făcut spre înfăptuirea statului naţional unitar român. În perioada 24 ianuarie-5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn si al Ţării Româneşti, după ce în 5-17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor doua Principate Române sub conducerea unui singur domnitor.

Despre ultima vizită a lui Alexandru Ioan Cuza la Timisoara ne oferă detalii managerul Muzeului Banatului Montan din Reşita dr. Livia Magina:

Muzeul Banatului Montan din Reşiţa este închis astăzi. În Caraş-Severin nu au fost anunţate alte acţiuni pentru a marca cei 164 de ani de la Mica Unire.

De același autor

Related Articles