munca comunitateInspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 6-10 iulie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 448.932 euro, adică 1.986.300 de lei. Au fost depistate 193 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 30 la Constanța, 28 în județul Mehedinți și 22 din județul Bihor.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.618.300 de lei din care 1.280.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 4 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 85 de angajatori. Au fost sancționate 25 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. Au fost efectuate 373 de controale în timpul nopții.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 368.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 33 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 9 au avut loc în județul Argeș. Au fost dispuse 10 opriri de echipamente, dintre care 6 în județul Ialomița și 3 în Neamț. În București a fost dispusă sistarea activității a 2 angajatori pentru a se evita posibile accidente.

Prevenirea accidentelor face parte integrantă din managementul de succes al unei întreprinderi. Lipsa de calificare la locul de muncă este un factor favorizant al producerii accidentelor de muncă și, de aceea, noi recomandăm formarea eficientă dublată prin buna administrare şi supraveghere. Angajatorii pot preveni majoritatea accidentelor şi îmbolnăvirilor la locul de muncă prin măsuri adecvate, dacă identifică şi apoi elimină, sau cel puţin reduc la minimum, pericolele la locul de muncă ” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.