[AUDIO-FOTO] Istoria Reşiţei în atenţia autorităţilor. O clădire monument reabilitată cu bani de la Ministerul Educaţiei

Una din clădirile monument-istoric ale municipiului Reşiţa, Vila Koch, care găzduieşte sediul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, va intra peste puţin timp în reparaţii capitale.

Vila Koch – clădire monument istoric de la începutul secolului XX, construit în anul 1900 în stil eclectic de către inginerul Koch, se află în Parcul Cărăşana din municipiul Reşiţa. Destinaţia iniţială a construcţiei a fost de locuinţă familială, apoi de locuinţe colective, local public – fostul restaurant Cărăşana şi din 1982 a fost transformată în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Casei Corpului Didactic, sub a cărui titulatură mai figurează şi astăzi.

Clădirea Vilei Koch figurează în lista monumentelor istorice din Caraş-Severin sub codul CS-II-m-B-10913.

Peste 950 de mii de lei vor fi investiţi pentru a-i da strălucirea de acum un secol. Banii vor veni de la Ministerul Educaţiei, care a aprobat la începutul lunii aprilie solicitarea trimisă de conducerea instituţiei, prin Inspectoratului Şcolar Judeţean, au precizat şefii celor două instituţii Nicoleta Marcu şi Nicolae Grindeanu. Lucrările de la fostul Palat Cărăşana vizează reabilitarea termică a clădirii pentru care au fost alocaţi aproximativ 76.000 de lei şi reparaţii capitale la interior şi exterior, cu păstrarea elementelor de construcţie iniţiale, la peste 880.000 de lei.

Lucrările ce urmează a se desfășura vor fi realizate sub directa supraveghere a reprezentanților Direcției Județene de Cultură, a subliniat directorul Casei Corpului Didactic, prof. Nicoleta Marcu:

Procedurile privind lucrările au fost deja demarate, urmând ca pe parcursul acestei veri acestea să fie puse în operă.

Inspectorul Şcolar General Nicolae Grindeanu a precizat că toate lucrările ce vor fi realizate la sediul clădirii Casei Corpului Didactic vor fi puse pe SEAP şi atribuite prin licitație, nu în mod direct, pentru a elimina orice fel de discuţii.

Vă reamintim că, ultimele lucrări de reabilitare ale Vilei Koch au fost realizate în urmă cu 15 ani atunci când clădirea a fost cuprinsă de un incendiu în noaptea de 14 spre 15 iulie a anului 2001, eveniment datorat, probabil, supraîncălzirii instalaţiei electrice, a subliniat directorul CCD Caraş-Severin, prof. Nicoleta Marcu. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles