Monitorizarea depozitelor de deșeuri o obligaţie a Poliției Locale

Guvernul a decis că atribuțiile poliției locale în domeniul protecției mediului vor include și monitorizarea depozitelor de deșeuri, în scopul prevenirii declanșării unor incendii cu consecințe grave pentru viața oamenilor, habitat și bunuri materiale.

Măsura a fost aprobată de Guvern în ședința de joi, 5 octombrie printr-o Ordonanță de Urgență care completează art. 9 din Legea poliției locale nr. 155/ 2010.

Situația extraordinară care a determinat promovarea actului normativ este reprezentată de incendiul recent la depozitul de deșeuri din Măldărești, județul Vâlcea şi la alte platforme temporare din ţară, precum și de riscul ca acest tip de incident să nu se producă și în alte localități.

Totodată, s-a avut în vedere evitarea sancționării României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în contextul deciziei Comisiei Europene de a sesiza această instituție pentru neîndeplinirea, de către România, a obligației de a închide depozitele de deșeuri neconforme, potrivit prevederilor Directivei 1999/31/CE.

De același autor

Related Articles