sf-mc-filofteia_arges-Praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi – hramul Catedralei mitropolitane din Timişoara va cuprinde un eveniment deosebit pentru credincioşii ortodocşi din Banat. La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia vor fi aduse la catedrală spre cinstire şi închinare. La Sfânta Liturghie din ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae a invitat să participe ierarhii din cadrul Mitropoliei Banatului: pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului şi pe Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului.
Moaştele se află la Paraclisul arhiepiscopal din Curtea de Argeş şi în drumul spre Timişoara vor fi însoţite de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeşului şi Muscelului. Credincioşii se vor putea închina la sfintele moaşte începând din seara zilei de miercuri, 29 ianuarie, în ziua praznicului Sfinţilor Trei Ierarhi, până în dimineaţa zilei de 31 ianuarie.

(Laura Piperiu)

….

Sfanta Mucenita Filofteia a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii, insa nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. Numele sau in limba greaca inseamna „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru ca a dovedit mila fata de oamenii sarmani, a fost omorata de tatal sau, la varsta de numai 12 ani. Chiar daca moastele sale se afla la Curtea de Arges de la sfarsitul sec. al XIV-lea, abia in anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia. (Sursa crestinortodox.ro)