mitropolit

Ora 09.00

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Am aflat cu multă durere în suflet că, în seara zilei de 28 septembrie 2014, a trecut din această viaţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor erudit şi harnic, promotor al valorilor credinţei şi culturii creştine în dialog multiconfesional. Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii, şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Timişoarei, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii ierarhi ai Bisericii lui Hristos din poporul român.

Veşnica lui pomenire, din neam în neam!

†Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ora 08.00

ÎPS Nicolae Corneanu, cel care a fost Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului începând cu anul 1962, a încetat din viaţă la ora 23.10. După aflare tristei veşti, toate bisericile din judeţul Timiş au tras clopotele zeci de minute. La ora 9.30, trupul Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu va fi dus de la ora 9.30 într- procesiune de la Centrul Eparhial la Catedrala Mitropolitană.

Ionel Popescu, vicar eparhial la Mitropolia Banatului:

Oamenii spun că este o mare pierdere:

„Îmi pare rău. Pentru cei care au credinţă este o mare pierdere.”

„E o mare pierdere mai ales că se trage din satul din care sunt şi eu, Apadia. Acolo, în curtea bisericii sunt înmormântaţi şi părinţii şi bunicii săi. M-a răscolit vestea.”

Ora 06.00

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a trecut la cele veșnice, la aproape 91 de ani.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei au anunțat că trupul neînsuflețit al Înaltpreasfințitului Nicolae va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

 „Cu multă durere, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce la cunoștință că duminică seara, 28 septembrie 2014, la ora 23:10, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a trecut la viaţa veşnică. Decesul mult iubitului și regretatului nostru arhipăstor a survenit, după o perioadă de grea suferință, la reședința mitropolitană din Timișoara, așa cum Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat dorinţa, în mai multe rânduri. Trupul ierarhului care ne-a păstorit vreme de 52 de ani va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde vor fi înălțate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor și pentru odihna sufletului său în casa Tatălui ceresc. Preoții, monahii și credincioșii care l-au cunoscut, l-au prețuit și l-au iubit pe părintele nostru mitropolit Nicolae, sunt invitați la rugăciunile și slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim și pios omagiu. Dumnezeu să-l odihnească în lăcașurile drepților și veșnică să-i fie pomenirea!”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Timişoarei.

Originar din satul Apadia, comuna Brebu, Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923 la Caransebeş. În perioada 1934-1942 a urmat liceul în Caransebeș. Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la București. În aceeași perioadă a urmat cursurile Facultății de Filologie și a celei de Litere. În 1949 și-a sustinut teza de doctorat cu titlul „Viața și petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creștin pe Valea Nilului”.

În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeș. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă și franceză la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș, iar în 1959 conferențiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică și limba greacă. A conferențiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania și la Fundația „Pro Oriente” din Viena.

Din 1962 este arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului.

La ceremonia de sfințire a bisericii greco-catolice „Sfânta Maria Regina Păcii și a Unității”, care a avut loc la 25 mai 2008, ÎPS Nicolae Corneanu a plecat din mijlocul enoriașilor prezenți și a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se împărtăși. Ca răspuns, excelența sa, monseniorul Francisco-Javier Lozano, nunțiul apostolic în România, conform tradiției, i-a dat în mână ÎPS Nicolae Sfântul Trup, după care i-a fost înmânat potirul cu Sângele Domnului, din care Înalt Preasfinția Sa Nicolae s-a împărtășit singur.

Gestul a fost considerat de PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, ca nefiind ieșit din comun, deoarece în Banat împărtășirea credincioșilor ortodocși în bisericile greco-catolice și invers este un fapt obișnuit, întrucât nu se face verificarea religiei. Însă BOR și-a arătat rezervele față de acest gest, considerînd că, deși ortodocșii și catolicii își recunosc reciproc unele taine, „comuniunea potirului” nu este acceptabilă.

Această împărtășire a determinat protestul Patriarhiei Ruse prin vocea mitropolitului Kirill, cerând Bisericii Ortodoxe Române „să exprime un punct de vedere în legătură cu acest eveniment”. Au protestat de asemeni mari duhovnici, precum și călugării de la Muntele Athos, care au solicitat caterisirea ÎPS Nicolae. În protestul lor, aceștia l-au acuzat pe ÎPS Nicolae că s-ar fi împărtășit cu ereticii, ceea ce a determinat proteste vehemente.

Mesajul de condoleanţe al Protopopului Reșiței pr. Petru Berbentia: