Misiune îndeplinită pentru medicul Larisa Liber! Cu profesionalism a îngrijit bolnavii infectaţi cu COVID-19 în SUA

Echipa MAPN care a executat timp de două săptămâni, o misiune în SUA pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, s-a întors cu bine în ţară, în 10 iunie. Alături de cei cei 15 militari si civili din Ministerul Apărării Naţionale a fost şi reşiţeanca Larisa Liber, medic specialist ATI în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Militar Timişoara.

În statul Alabama din SUA, tânărul medic a participat la un schimb de experienţă cu medicii americani. Practic, echipa din România a luptat alături de specialiştii americani cu noul coronavirus, în cea mai afectată ţară din lume de pandemia actuală. În SUA s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de pe glob, peste 2 milioane de cazuri fiind raportate până acum.

Timp de două săptămâni, medicii şi militarii românii au avut misiuni de asistenţă în contextul pandemiei de COVID-19 şi au participat la sesiuni comune de informare şi intervenţie în spitalele din Alabama.

Larisa LIBER, reşiţeanca noastră are 31 de ani şi a realizat în aceşti ani, cât nu au realizat alţii într-o viaţă! Anii de liceu s-au derulat în cadrul Colegiului Naţional Traian Lalescu din Reşiţa apoi tânăra s-a mutat în Timişoara unde a absolvit cursurile Universităţii de Medicină “Victor Babeş” , promoţia 2014. Larisa a ales să-şi facă rezidenţiatul la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã “Pius Brînzeu” din Timişoara, specialitatea anestezie şi terapie intensivă. În timpul rezidenţiatului, pe o perioadă de doi ani, Larisa s-a perfecţionat în Irlanda.

În anul 2019 Larisa LIBER a devenit medic specialist şi astfel, după câteva luni s-a ivit oportunitatea de a se angaja, în cadrul Secţiei de ATI a Spitalului Militar Timişoara. În scurt timp după angajare a venit propunerea de a participa la o misiune internaţională, acceptând cu mult interes deoarece consideră că este o buna ocazie pentru a-şi lărgi orizontul în domeniul medical şi pentru a învăţa lucruri noi.

Am primit un telefon la începutul lunii mai din partea domnului comandant al Spitalului Militar din Timişoara, domnul colonel Sorin Homeag cum că m-ar propune voluntar pentru această misiune. Trebuie să recunosc că am acceptat pentru că am o curiozitate foarte mare de a vedea şi alte sisteme medicale din străinătate. Am acceptat provocarea pentru că am conştientizat că acest schimb de informaţii va ajuta foarte mult ţara şi sitemul medical de aici.

Când am aterizat în statul Alabama? Sentimentul acela în care un tânăr se transformă într-un burete şi care încearcă să absoarbă toate informaţiile care-i sunt oferite, aşa m-am simţit în momentul în care am ajuns în SUA. Era un sentiment de nou, de libertate, dar am simţit că va începe o adevărată provocare. În cele 14 zile, pot să menţionez că am lucrat alături de medicii militari din SUA, dar din cauza legislaţiei destul de dificilă de acolo, nu am reuşit să obţinem acreditarea pentru a lucru cot la cot cu ei dar am fost în umbră, i-am urmărit pe ei în acţiune.

Am avut oportunitatea de a merge în mai multe spitale şi de a vedea cum sunt ei organizaţi şi cum funcţionează la nivel logistic. Am fost şi în centrele de sănătate publică şi în bazele lor militare am văzut şi modul în care a intervenit armata în lupta cu pandemia.Toate informaţiile obţinute în acest schimb de experienţă sunt foarte valoroase şi sunt fericită că am avut şansa să reprezint Banatul într-o astfel de misiune”.

Când a revenit în ţară, Larisa Liber a fost testată împotriva noului coronavirus iar rezultatul a fost negativ. Conform protocolului tânărul medic a rămas timp de 14 zile izolat la domiciliu.

Cum arată bazele militare şi spitalele din SUA? La ce nivel sunt doatate? Dacă putem compara sistemul medical din România cu cel din SUA, Dacă au sau nu ceva în comun? De ce acolo sunt atât de mulţi bolnavi infectaţi cu noul coronavirus? Sunt întrebările la care aflăm răspunsuri mâine, de la ora 14.15 minute, pe 105, 6 fm, în emisiunea “Starea de Bine”. Reşiţeanca Larisa Liber ne vorbeşte deschis despre experienţa trăită în cele 14 zile în SUA. Nu rataţi un interviu de excepţie cu această tânără ambiţioasă care a devenit un model pentru noua generaţie.

Cu multă muncă şi perseverenţă Larisa Liber face parte din elita medicilor tineri care cu siguranţă vor schimba lumea şi sistemul medical din România.

Cele mai citite

Related Articles