Mircea Ciobanu: „Eu îmi asum ceea ce fac! Nu mi-a impus nimeni să am camere frig!”

Lipsa camerelor frig pentru păstrarea carcaselor de mistreţ, recoltaţi din cota suplimentară, mărul discordiei între membri grupelor de vânătoare din judeţ şi AJVPS Caraş-Severin.

Cotele de intervenție pentru mistreți trebuie realizate până la sfârşitul lunii noiembrie în toate fondurile cinegetice din Caraş-Severin cu condiţia ca gestionarii fondurilor de vânătoare să amenajeze camere frig pentru păstrarea carcaselor eviscerate până la sosirea examenului sanitar-veterinar, în urma probelor prelevate de medicii veterinari de circumscripţie, lucru care nu este rezolvat în totalitate în judeţ şi atrage revolta membrilor unor cluburi de vânătoare arondate AJVPS. Vânătorii spun că, nu au astfel de încăperi în care sunt nevoiţi să păstreze la rece carcasele de mistreţ:

N-i s-a repartizat de Ministerul Agriculturii o cotă de recoltă pe lângă cota noastră, dar nu ne-au pus la dispoziţie absolut nimic. Ne-au pus în faţa faptului împlinit: adică să-i recoltăm şi ce să facem cu ei, unde să-i depozităm? În primul rând aceste camere frig trebuie să fie în imediata apropiere a fondului de vânătoare, unde se recoltează piesele, în speţă porcii mistreţi. Acolo trebuie evisceraţi şi depozitaţi în camerele frig până când ANSVSA-ul îşi dă verdictul: este infestat sau nu este infestat. Din posibilităţile noastre proprii ne-am organizat în aşa fel încât să fim cât de cât în baza legală, adică am vorbit cu vânători care s-au oferit benevol să păstreze aceste carcase la ei acasă în lăzile frig, ca să fie în zona unde porcii au fost împuşcaţi, ca să nu ieşim cu ei din zona grupei.”    

Mircea Ciobanu – directorul AJVPS Caraş-Severin are propria lui variantă în ceea ce priveşte planul de măsuri emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi uşor intrigat de subiect, a răspuns:

Eu imi asum ceea ce fac! Nu avem pestă porcină; noi avem hotărârea Consiliului (n.r. Consiliul de Administraţie al AJVPS), avem plan de recoltă, se recoltează! Planul suplimentar nu e o treabă de depistare a pestei porcine, ci de reducere din efectiv pentru a diminua pe cât posibil, în cazul în care apare ceva, posibilităţile de difuzare ale virusului. Noi recoltăm şi împărţim mistreţii (n.r. între vânători), totdeauna am făcut aşa. Analizele se fac la trichină şi se duc şi celelalte probe. Analizele se fac în ziua respectivă, trichina i-o dă pe loc. Eu nu stau cu porcul 12 zile să aştept până se scarpină direcţiile veterinare. Pesta porcină africană NU afectează omul. Camerele frig se amenajează doar în cazul în care apare un caz de pestă, atunci suntem obligaţi să păstrăm carcasele până vin analizele pentru fiecare porc şi atunci sunt nişte măsuri speciale, aşa scrie în programele ăstora, nu le-am făcut eu. Nu mi-a impus nimeni să am camere frig!” 

Mircea Ciobanu a mai spus că, în Caraş-Severin în ceea ce priveşte dotarea cluburilor de vânătoare cu camere frig, o problemă este doar în localităţile rurale, în oraşele din judeţ, acestea se găsesc aproape în dotarea tuturor asociaţiilor:

„… eu am camere de frig la sediile Cluburilor de vânătoare, îs lăzi frogorifice: aici (n.r. la sediul AJVPS Caraş-Severin din Reşiţa) am două, la Caransebeş îi cameră de frig, la Moldova îi cameră de frig, la Bozovici şi la Oraviţa câte o ladă frigorifică, ce mai trebuie, să-i dau la Primărie la Fârliug…?”

Contactat de reporterii Radio Reşiţa, vânătorul grupei Fârliug, Vali Făget, cel care iniţial a declarat că este o problemă majoră la nivelul cluburilor de vânătoare inexistenţa camerelor frig, a revenit ulterior şi a spus că acest impediment va fi oarecum rezolvat:

„Din câte am înţeles, vorbind cu domnul Francisc Vaştag, vorbind cu domnul preşedinte (n.r. Dorin Marescu) am înţeles că s-a luat legătura cu domnul director Ciobanu Mircea şi s-a stabilit că în următorul timp, cât mai apropiat, filiala va achiziţiona nişte lăzi frigorifice. Dumnealor au zis că vor repartiza lăzile în funcţie de numărul de porci mistreţi care îi au de recoltat până la data de 30 noiembrie”. 

Vom reveni cu informaţii!

(Hardy Cvoica)