Minele Lonea și Lupeni vor fi închise

Ministerul Energiei a finalizat strategia pentru Complexul Energetic Hunedoara și a decis ca două unități miniere să fie închise. Este vorba despre minele Lupeni și Lonea, iar pentru sistemul energetic național vor mai produce energie doar Livezeniul și Vulcanul.

Două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se închid și urmează să intre în programul de închidere și ecologizare. Ministerul Energiei a decis vineri că la Lupeni și la Lonea activitatea trebuie sistată în următorii doi ani, așa încât exploatările să fie închise.

Urmează ca în sistemul energetic național să livreze energie două grupuri de la Termocentrala Mintia și de la Paroșeni. Ministrul a prezentat planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene. „Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus Victor Grigorescu ministrul, într-o conferință de presă la București. Potrivit Agerpres, ministrul Grigorescu va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.

Sursa foto: adevarulfinanciar.ro

AGERPRES

De același autor

Related Articles