Procurorii  DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş-Severin şi în alte 19 judeţe  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional  organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane. Mike Security este una dintre firmele aflate pe lista procurorilor.

UPDATE

Şeful firmei de pază Mike Security, Viorel Pistol, administratorul Pad Consult, Florel Tănăsie, şi încă o angajată Olivia Matei au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

A fost admisă propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin de arestare preventivă a inculpaţilor PISTOL-IVAN VIOREL-CĂLIN-MARIAN, MATEI OLIVIA, TĂNASIE FLOREL. În baza art. 223 alin. 1 lit. b, alin. 2, art. 226 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e) Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: – PISTOL-IVAN VIOREL-CĂLIN-MARIAN – MATEI OLIVIA – TĂNASIE FLOREL, pe o durată de 30 zile, de la data de 28 ianuarie 2016 până la data de 26 februarie 2016 inclusiv. În baza art. 230 alin.1 Cod procedură penală, dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă corespunzătoare. Respinge cererea inculpaţilor de luare împotriva lor a măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. În baza art.275 alin. (3) C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpaţii şi procurorul.

***

3 din 6 persoane reţinute pentru 24 de ore în dosarul în care este implicată compania de pază Mike Security urmează să fie prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Este vorba de şeful firmei Viorel Pistol, administratorul Pad Consult, Florel Tănăsie şi încă o angajată Olivia Matei. Prejudiciul estimat se ridică la 25 milioane de lei şi potrivit DIICOT a fost creat cu ajutorul unor firme-fantomă, facturi false şi patroni-paravan.

***

Mike Security este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani. Din cauza acestui fapt, 6 persoane au fost reţinute, până acum, pentru 24 de ore. După cum a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, procurorul-şef al DIICOT, Mihaela Porime,  între cei pe numele cărora a fost emis mandat se numără şi şeful firmei Viorel Pistol.

**

Audieri nocturne. Şeful firmei de pază Mike Security Group, cu sediul în Reşiţa, Viorel Pistol, a fost adus la audieri, în jurul orei 21.00, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. Tot aici au ajuns mai multe persoane pentru a da declaraţii cu privire la acuzaţii de evaziune şi spălare de bani. Este vorba de administratorii de la diverse firme, iar Florel Tănăsie de la Pad Consult a fost scos miercuri seara, 27 ianuarie, în cătuşe, pe numele acestuia existând mandat de reţinere pentru 24 de ore. Despre restul audierilor nu au fost făcute publice niciun fel de declaraţii oficiale.

Percheziţiile au continuat până spre dimineaţă la Mike Security. Procurorii DIICOT au ridicat sute de dosare.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Vă reamintim că în cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului. În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat  pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit.

Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au  desfăşurat o activitate comercială „la vedere”, participând  la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activităţii infractionale consta în transferarea angajatilor societăţilor ”curate” catre societaţi ”fantomă”, în baza unor contracte în care acestea din urma preluau şi obligatiile fiscale aferente, fără a încasa însă nici un profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forţă de munca). Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei.

(Daniel Babun)