Medicii nu vor mai efectua gărzi suplimentare dacă plata acestora nu va fi calculată la salariul actual

Medicii din Mehedinţi nu vor mai efectua gărzi suplimentare începând cu 1 septembrie, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din judeţ, Radu Iman.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată întrucât cadrele medicale nu sunt de acord cu plata gărzilor suplimentare cu procente din salariul avut în anul 2009, când a fost redus cu 25%, şi nu din cel obţinut de la 1 august 2016.

‘Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 20/2016 ne obligă să semnăm pentru gărzi un contract individual de muncă. Din păcate, nu ne putem angaja la un număr de ture suplimentare fără să fim consultaţi şi fără să ni se plătească orele suplimentare prestate în gărzi în baza salariului actual’, a afirmat, pentru AGERPRES, Radu Iman.

Conform acestuia, Colegiul Medicilor Mehedinţi împreună cu Sindicatul Medicilor Mehedinţi au constatat că până în 10 august 2016 nu s-au semnat, cum ar fi fost normal, contractele cu timp parţial de lucru pentru efectuarea gărzilor suplimentare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Drobeta Turnu Severin.

‘Apreciem că circulara nr. 2386/29 iulie 2016 a Ministerului Sănătăţii este opozanilă OUG nr.20/2016 şi Codului Muncii, în sensul că ministerul doreşte plata gărzilor la nivelul salariului de bază din anul 2009, care este de două ori mai mic decât salariul de bază actual’, a mai spus Iman.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Drobeta Turnu Severin, Cristian Jianu, a precizat că medicii sunt dispuşi să semneze contractul privind gărzile suplimentare, cu condiţia să se ia în calculul stabilirii plăţii acestora salariul de bază de care beneficiază din 1 august.

‘Dacă ni se va ignora această cerere, vom efectua doar garda obligatorie, de 20 de ore/lună, situaţie în care, raportându-ne la numărul de aproape 180 de medici, aproximativ 20 de zile din lună rămân descoperite. Acest lucru, în defavoarea bolnavilor’, a adăugat Jianu.

De același autor

Related Articles