Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Târnova organizează în 18 aprilie 2019, ora 12.00, obiceiul „Măsuratul oilor“.

„Măsuratul oilor“, obicei străvechi constituie pentru comunitatea din Târnova, o adevărată sărbătoare. Oieritul în zona montană a fost, este și va fi o îndeletnicire îndrăgită, specifică și rentabilă. „Măsuratul oilor“ are o importanță majoră în viața comunității, acțiunea în sine se petrece la o stână, în cazul de față, la stâna lu’ Călinuţ dân Dealu’ Murgaii. Aici se va măsura cantitatea de lapte dată de fiecare turmă după care oile pleacă la munte. Această cantitate va fi etalonul pentru brânza pe care o vor primi proprietarii în vară de la ciobanii care le îngrijesc animalele.

La reușita evenimentului va participa şi Orchestra „Virtuozii Semenicului“, condusă de prof. Petrică Vița care va da farmec şi culoare prin interpretarea unor melodii tipice acestui obicei ‒ moment muzical susținut la fluiere de către Costel Pițigoi, Toma Tudor și Petrică Vița.