Martie – luna pentru viaţă în Episcopia Caransebeşului

În perioada 1-31 martie 2023, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte desfășoară Luna Pentru Viață în Banatul de Munte, cu tematica „Viitorul este pro-viață”.

Aflată la cea de-a opta ediție de desfășurare, în județul Caraș-Severin, Luna Pentru Viață reprezintă un lanț de activități și evenimente, cu caracter social, educațional, cultural și duhovnicesc, care au în centrul său formarea și informarea copiilor, tinerilor și adulților cu privire la importanța oferirii sprijinului persoanelor aflate în situații vulnerabile – situații familiale delicate, tineri singuri și neînțeleși, nevoia neîmplinită de apartenență, valorizare, siguranță, sarcini nedorite – dar și pregătirea celor mai tineri în ceea ce privește parcurgerea vârstei adolescenței, cu provocările și tentațiile pe care aceasta le presupune. Totodată, Luna Pentru Viață nu se desprinde de esența organizării ei, și anume celebrarea vieții, a sensibilității, a familiei și a mamei, cea care naște viața.

Inspirați fiind de organizatorii la nivel național ai Lunii Pentru Viață și și Marșului Pentru Viață – Asociația „România pentru viață” și Asociația „Studenți pentru viață” din București – aflându-se într-o strânsă colaborare cu aceștia, voluntarii ATOR Banatul de Munte, proveniți din toate zonele Eparhiei Caransebeșului, vor organiza, în total, un număr de aproximativ 40 de activități pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin, toate acestea fiind dedicate tinerilor, copiilor și adulților Banatului de Munte. Mai exact, în desfășurarea Lunii Pentru Viață sunt implicate cele șase filiale ale asociației – Reșița, Caransebeș, Oravița, Valea Bistrei, Valea Cernei, Bocșa-Măureni – dar și centrele catehetice și de tineret de pe cuprinsul eparhiei, fiecare dintre acestea centrându-și activitățile, în luna martie, în sfera formării pro-viață a beneficiarilor lor.

Din programul Lunii Pentru Viață în Banatul de Munte fac parte: atelierele de educație pentru viață, de confecționat obiecte handmade, proiecții și vizionare de filme, dialoguri duhovnicești și momente de rugăciune, dezbateri și discuții pe tematici pro-viață, serbări cu ocazia Zilei Mamei Creștine, ateliere de povești și voluntariat în campaniile umanitare organizate cu prilejul intrării în Postul Mare.

„Și în acest an, voluntarii ATOR Banatul de Munte vor sărbători Luna pentru Viață, organizând un număr de 40 de activități pe tot cuprinsul județului Caraș-Severin, acestea fiind dedicate tinerilor, copiilor, dar și adulților. În organizarea activităților sunt implicate cele 6 filiale ale asociației, împreună cu centrele de tineret ale eparhiei, care au răspuns invitației de a se alătura acestei inițiative frumoase. Ne bucurăm că reușim, cu aceste ocazii, să dăm mai departe din entuziasmul și frumusețea de a fi un mărturisitor al vieții și, totodată, să ne arătăm sprijinul pentru familiile aflate în situații vulnerabile. Nu sprijin teoretic, pentru că noi încercăm mereu să însoțim mărturiile noastre verbale de fapte. Vrem să arătăm, să explicăm și să întărim, prin intermediul activităților organizate, atât tinerilor, cât și copiilor, cât de important este să fim mărturisitori ai vieții”, spune Anastasia Chereș, responsabilă pentru activitățile organizate în Luna pentru Viață 2023, în Banatul de Munte.

Întreaga agendă a lunii martie va culmina cu organizarea și desfășurarea Marșului Pentru Viață, la Caransebeș, în data de 25 martie, având aceeași tematică, precum a întregii luni – „Viitorul este pro-viață” – și la care vor participa copii, tineri și adulți de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin. Marșul Pentru Viață se dorește a fi unul dintre cele mai mari și mai vizibile evenimente organizate de către ATOR Banatul de Munte și Episcopia Caransebeșului, în această parte a anului, întrucât acesta va fi urmat și de un spectacol închinat mamei creștine, intitulat „Mamă dulce, mama mea”, organizat de Sectorul Cultural al eparhiei și care va fi desfășurat la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, dar și de atelierul culorilor – o serie de activități cu caracter ludic, dedicate în special copiilor și tinerilor prezenți la eveniment.

Astfel, ATOR Banatul de Munte îi invită să participe la Luna Pentru Viață pe toți copiii, tinerii și adulții care vor să își exprime, dar și să învețe mai multe despre importanța manifestării grijii și a sprijinului față de persoanele aflate în diferite situații vulnerabile și de risc. Luna Pentru Viață este un întreg eveniment dedicat Vieții, valorilor pro-viață, dar și sensibilității, familiei în ansamblu și mamei, cea care naște viața, un eveniment extins pe o lună de zile, unde toți cei care se identifică cu aceste valori și această misiune sunt invitați să participe, în diferite colțuri ale Banatului de Munte.

Cele mai citite

Related Articles