„Marianele” de Banat, pe cale de dispariţie: Primăria Buziaş protejează veveriţele din staţiune

Deși Buziașul, cu toate atracțiile sale, era recunoscut pentru veverițele care se plimbau prin parc și răspundeau la apelativul de „Mariana” și la sunetul cojilor de nucă ciocnite, acum una din cele mai vestite staţiuni balneare din Banat mai are doar șase familii de veverițe.

Am identificat șase familii de veverițe în parcul din staţiune. În localitatea alăturată, Silagiu, am mai descoperit alte 4 familii. Am avut intenția să repopulăm parcul dendrologic însă procedura este destul de complicată și sortită eșecului, din cauza aclimatizării dificile. Veverițele au dispărut din staţiune pentru că nu au avut destulă hrană, dar şi datorită câinilor vagabonzi care, fugărindu-le au fugit în şosea şi au fost călcate de mașini”, a declarat Sorin Munteanu, primarul din Buziaș pentru Radio Reşiţa.

S-a încercat aducerea de veverițe noi, dar șansele ca ele să se aclimatizeze erau destul de reduse. O veveriță costă în jur de 100 de euro. Așa că primarul din Buziaș a decis protejarea celor existente deja.

Am găsit doar veverițe canadiene, undeva în zona Brașovului, dar ne-au explicat că întreținerea lor, modul în care se vor obișnui cu habitatul în care trebuie să crească e unul diferit. Acestea trebuie ţinute închise în voliere speciale timp de 7-8 luni pentru a se învăţa cu locul. Aşă că, trebuie să le protejăm pe cele carpatine pe care le avem, şi sunt autentice”, a spus primarul din Buziaș.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: pressalert

Cele mai citite

Related Articles