Caraş-Severin un judeţ îmbătrânit. Mai mulţi vârstnici decât… restul

Media de viaţă în Caraş-Severin a crescut cu 7 ani în ultimii 26 de ani, spune Petre Gheorghe – şeful Direcţiei judeţene de statistică.

Dacă în 1990 durata medie a vieţii era de 67,7 ani, în 2016 aceasta a ajuns la 74,7 ani. În aceeaşi perioadă numărul persoanelor vârstnice de peste 60 de ani a crescut continuu, iar cel al populaţiei tinere de până la 19 ani a înregistrat o scădere dramatică. În aceeaşi parametrii negativi se încadrează şi populaţia adultă de până la 59 de ani, numărul mediu al salariaţilor cunoscând o scădere dramatică de 67% faţă de aceeaşi perioadă a anului 1990, a mai subliniat acesta.

În timp ce media de viaţă creşte de-a lungul anilor, speranţa de viaţă a cărăşenilor este în medie de 74,45 de ani.

Conform unui clasament cu speranţa de viaţă pentru fiecare ţară din lume, România se situează pe locul 110 după ţări precum: Algeria, Siria, Libia, Tunisia, Kuweit şi Libia. General valabil peste tot în lume, femeile au o speranţă de viaţă mai mare ca a bărbaţilor. În lume, speranţa de viaţă este in medie de 67.59 ani, 65.6 pentru bărbaţi şi 69.7 pentru femei.

Şi ca o curiozitate, ţara cu cei mai mulţi centenari este Japonia, iar Monaco este ţara în care există locuitorii cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume, în vreme ce ţările cu cea mai scurtă speranţă de viaţă de pe mapamond sunt: Afganistan, Swaziland, Africa de Sud, Guineea-Bissau şi Ciad. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles