Mai multe zone ale ţării sunt sub avertizări cod galben de vânt şi ploi

138

Meterorologii au emis mai multe avertizări cod galben de ploi şi de vânt pentru mai multe regiuni ale ţării, iar pentru zona de munte au anunţat ninsori.

O primă avertizare, de precipitaţii în general moderate cantitativ – ninsori, apoi lapoviţă şi ploaie, valabilă pentru intervalul  18 noiembrie, ora 22 – 19 noiembrie, ora 10, va afecta Oltenia, vestul, centrul şi nordul Munteniei.

 “În intervalul vizat vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ, la început mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, iar în dimineaţa zilei de luni, 19 noiembrie, treptat ninsorile se vor transforma în lapoviţă şi ploaie. Temporar vântul va avea unele intensificări cu viteze în general de 40…50 km/h”, precizează ANM.

O altă avertizare, care a intrat în vigoare duminică, de la or 22:00 şi este valabilă până luni, la aceeşi oră, indică ninsori în general moderate şi strat de zăpadă în Carpaţii Meridionali şi Orientali, Munţii Banatului, Moldova, estul şi sudul Transilvaniei

” În cursul nopţii de duminică spre luni (18/19 noiembrie) şi pe parcursul zilei de luni (19 noiembrie) temporar va ninge în general moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă local mai consistent. Vor fi intervale de timp în care vântul va avea intensificări cu rafale ce vor atinge în medie 45…55 km/h, în special în sudul Moldovei”, anunţă meteorologii.

De luni, ora 03:00 şi până la ora 18:00 sunt anunţate intensificări ale vântului, predominant ploi însemnate cantitativ în Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei.

“În Dobrogea, estul şi nord-estul Munteniei vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de 55…75 km/h. Vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi local 30 l/mp”, menţionează ANM, adăugând că “local şi temporar, ninsori cu depunere de strat de zăpadă vor fi şi în Transilvania”.