Mai mult de jumătate din studenții Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița abandonează studiile

Conform studiului realizat de Alianța Națională a organizatiilor studentesti din România, aproximativ 75% dintre studenții la Facultatea de Inginerie de la Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reșița abandonează studiile. Ceea ce înseamnă că la nivel național, instituția de învățământ superior din municipiu deține recordul referitor la numărul de tineri care renunță la facultate. Reșițenii spun că tinerii ar putea fi determinați de faptul că în oraș nu sunt locuri de muncă.

,,În oraș nu sunt oportunități, degeaba termini o facultate, că nu ai unde să te angajezi. Eu am doi copii care au terminat la ,,Universitatea Eftimie Murgu” și unul din ei a plecat să lucreze în Marea Britanie tocmai din acest motiv’’

,,Cred că din lipsa banilor dar și din cauza profesorilor. De asemenea și anturajul este un factor’’

Conducerea Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița spune că anul în care s-a realizat studiul, respectiv, 2015, a fost un an în care exigențele prea mari ale dascălilor nu le-au permis multor studenți să promoveze examenul de licență.

,,Anul în care s-a realizat studiul a fost unul mai aparte, exigențele colegilor nu le-au permis multor studenți să promoveze examenul de licență. Asta nu înseamnă că ei au renunțat la școală. Cei care au refăcut lucrarea de licență la standardele cerute de profesori au promovat și de asemenea cei care au avut restanțe. În anii care au urmat, mare parte din tineri și-au rezolvat problemele. Chiar anul acesta în sesiunea din luna februarie am avut studenți din 2015 care în acea statistică figurau la abandon școlar’’

În studiu au mai fost incluse și Universitatea de Vest din Timișoara, cu o rată de abandon de 46,37%, Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului, cu 33,01% rată de abandon, dar și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timișoara, cu un procent de 27,61%.

Andreea Lupșa