MAI anunţă că s-au primit 146 de sesizări privind posibile incidente electorale
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, până la ora 17:00, în cursul zilei de duminică, s-au primit 146 de sesizări privind posibile incidente electorale, cele care nu sunt de competenţa structurilor din cadrul Ministerului fiind direcţionate către instituţiile abilitate. De asemenea, au fost aplicate zeci de sancţiuni unor operatori economici care au vândut alcool în apropierea secţiilor de votare.

Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2025, 19:07
De la începerea procesului de vot şi până la ora 17:00, duminică, MAI a înregistrat 146 de sesizări privind posibile incidente electorale, ”fără să fie înregistrate situaţii deosebite din punctul de vedere al atribuţiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne” au transmis oficialii instituţiei.
”23 de semnalări nu au fost de competenţa MAI şi au fost declinate către Autoritatea Electorală Permanentă sau către birourile electorale. Alte 22 de sesizări au fost despre comercializarea sau consumul băuturilor alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare, iar 21 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
La Constanţa, reprezentanţii unui partid politic au sesizat Poliţia cu privire la faptul că numele unor persoane decedate s-ar afla pe listele persoanelor cu drept de vot, aspectele sesizate neconfirmându-se.
În judeţul Mehedinţi, o persoană a fost amendată contravenţional după ce a sfătuit un alegător cu ce candidat să voteze.
”În municipiul Buzău, o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, a încercat să voteze deşi avea cartea de identitate cu valabilitate expirată. În urma manifestării unei atitudini agresive la adresa personalului comisiei de votare, a fost solicitată intervenţia poliţiştilor”, a declarat reprezentantul MAI.
În localitatea Timişeşti, judeţul Neamţ, un alegător şi-a exercitat dreptul la vot cu o carte de identitate anulată.
Într-un spital din Bucureşti, un pacient a votat prin intermediul urnei mobile, pe care o solicitase, deşi dreptul de a vota i-a fost interzis prin decizie a instanţei de judecată.
În municipiul Petroşani, unei persoane internate în spital i s-a permis să voteze de către membrii comisiei cu urna mobilă fără ca în prealabil să solicite acest lucru, situaţia fiind adusă la cunoştinţa Biroului Electoral Judeţean Hunedoara.
”Biroul Electoral Judeţean Ilfov a sesizat Poliţia cu privire la faptul că un candidat a intrat în secţia de votare însoţit de mai mulţi susţinători”, a mai declarat Dajbog.
Potrivit datelor furnizate de MAI, poliţiştii bucureşteni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca o persoană s-a prezentat la o secţie de votare în vederea exercitării dreptului la vot, iar după ce a primit buletinul de vot şi ştampila de votare, nu a intrat în cabina de vot, ci a arătat buletinul persoanelor prezente şi a aplicat ştampila la vedere, după care a introdus buletinul în urna de vot.
”Au fost înregistrate sesizări cu privire la persoane care şi-ar fi exercitat dreptul de vot la alegerile locale, deşi şi-ar fi stabilit reşedinţa în localităţile respective cu mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului”, a mai declarat Monica Dajbog.