Lungul drum al nopţii către zi: Produsele tradiţionale din Caraş-Severin stau la… coadă

Salata de bureţi de fag, răchia de Zorlenţ şi brânza de Caransebeş sunt doar câteva dintre produsele tradiţionale aflate pe lista de aşteptare pentru atestare în Caraş-Severin.

În urmă cu patru ani, la nivel judeţean erau înregistraţi 8 producători agricoli cu 35 de produse atestate din categorii, precum: telemea de oaie, slănină afumată, şuncă ardelenească, sângerete, tobă şi cârnaţi de casă, răchie de prune şi mere, pâine, zacuscă şi salată de bureţi de fag. Din cauza birocraţiei şi a înăspririi regulilor de atestare tradiţională, nici un producător cărăşan nu a reuşit până în prezent, să-şi mai înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Pavel Nefir:

Însă nu orice produs realizat în gospodăria omului este şi tradiţional. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a dobândi această calitate, produsul trebuie realizat exclusiv din materii prime locale, fără aditivi alimentari, având la bază o reţetă şi un procedeu de prelucrare tradiţională. O serie de noi produse se află acum în faza de pregătire a documentaţiilor pentru a fi reatestate, a mai spus Pavel Nefir:

Amintim că, pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul trebuie să ataşeze la dosar şi referinţe biografice despre vechimea produsului, dar şi să dovedească provenienţa reţetei de fabricaţie moştenită din generaţie în generaţie. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: festivaluriromanesti.ro

Cele mai citite

Related Articles