[AUDIO] Luna plantării arborilor debutează în Caraş-Severin. Prioritară este regenerarea pădurilor din judeţ

Oficial Luna Plantării Arborilor în Caraş-Severin va debuta la nivelul Direcţiei silvice judeţene marţi, 15 martie, a transmis pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei, dr. ing. Daniel Petru Poliţă.

Daniel Petru Poliţă

Conform acestuia, festivitatea de deschidere a evenimentului se va desfăşura de la ora 9.30 la sediul din Reşiţa. De la ora 11.00 va avea loc o sesiune de plantări de puieţi forestieri pe raza Ocolului silvic Reşiţa în zona Doman.

Direcția Silvică Caraș-Severin, administrează 324 mii de hectare fond forestier proprietate publica a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețe fond forestier care aparțin fie unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.

Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție.

Scopul evenimentului este de a populariza rolul şi importanţa pădurii, precum și formarea unei atitudini ecologice active şi responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural.

Pentru anul 2022, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin, este de 495 hectare, din care:

•   regenerări naturale – 382 hectare

•   regenerări artificiale (impaduriri) – 113 hectare 

Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa în 2022, directia silvică va efectua și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.), pe suprafață de 57 de hectare.    

Pentru împăduririle din acest an, sunt necesari aproximativ 800 de mii puieți forestieri din speciile: brad, molid, larice, gorun, cer, fag, paltin de munte, frasin, cireş, nuc negru şi castan, puieți care la această dată sunt disponibili în pepinierele direcției silvice și, mai mult decât atât, deținem un excedent de 700 mii de puieți din specia molid si larice apți de plantat, care se oferă spre vânzare.

Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2022 este de peste 1,8 milioane de lei, finanțată din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Amintim că, în fiecare an campania de împăduriri, denumită generic “Luna plantării arborilor”, se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie.

De același autor

Related Articles