Locuitorii din Jupa sunt exasperaţi de mirosul şi dejecţiile Staţiei de epurare

O problemă veche a locuitorilor din cartierul Jupa, aparţinător municipiului Caransebeş a fost readusă în discuţie la ultiam şedinţă a Consiliului Local. Ovidiu Ruicu, reprezentantul cetăţenilor din Jupa le-a prezentat consilierilor locali cea mai mare nemulţumire a localnicilor: mirosul şi dejecţiile care se revarsă de la Staţia de epurare amplasată la marginea localităţii.

Problema este veche, dar momentan fără rezolvare. Staţia de epurare are nevoie de reparaţii, a căror valoare se ridică la aproximativ 70.000 de mii de lei, sumă care nu ar fi prea mare nici pentru Primăria Caransebeş, nici pentru SC Aquacaraş, operatorul care deţine obiectivul dar care nu recunoaşte că trebuie să achite şi lucrările.

De fapt, funcţionarea Staţiei de epurare Jupa nu a fost reglementată prin nici un act emis de ABA Banat. Însă, staţia aparţine operatorului de apă SC Aquacaraş SA, sistemul de canalizare-epurare Jupa fiind predat de Primăria Caransebeş, din anul 2011. Furnizorul de apă deţine şi autorizaţia de gospodărire a apelor, valabilă până în 2022.

S.C. Aquacaraş S.A. deţine autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 53/06.03.2019 valabilă până la 28.02.2022 privind Alimentare cu apă, canalizare si staţie de epurare în oraşul Caransebeş, în care nu sunt prinse lucrările de alimentare cu apă, canalizare menajeră şi statie de epurare pentru localitatea Jupa. Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat că această staţie de epurare nu are activitate. Neavând cunoştinţă de existenţa acestei guri de evacuare. ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate şi în consecinţă nu putea să aplice penalităţi pentru evacuarea din staţia de epurare JUPA, aşa cum s-a declarat în presă de către reprezentanţi ai S.C. Aquacaraş S.A. Într-adevar, au fost aplicate penalităţi lunare, dar pentru alte obiective ale SC AQUACARAS SA, nu pentru Jupa. Inspecţia Bazinală de Apă Banat a sancţionat contravenţional S.C. Aquacaraş S.A. cu amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în funcţiune a lucrărilor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră, cu staţia de epurare Jupa, fără a deţine autorizaţie de gospodărire a apelor” declară reprezentanţii ABA Banat.

Primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean a propus ca pentru rezolvarea situaţiei de natură juridică să fie organizată în cel mai scurt timp o întâlnire de lucru între juriştii administraţiei locale şi cei administraţiei judeşene de apă-canal care să stabilească exact cine este obligat să achite reparaţiile de care este neapărată nevoie la Staţia de epurare de la Jupa.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles