„Legea pensiilor creează false iluzii”, spune senatorul PNL, Marcel Vela

Senatorul PNL de Caraş-Severin, Marcel Vela, a susţinut astăzi la Reşiţa o conferinţă de presă în care a prezentat punctul de vedere al Partidului Naţional Liberal legat de Legea Pensiilor. Acest act normativ este considerat „un proiect încropit în grabă şi plin de discriminări, care nu va ajuta pensionarii, ci mai mult îi va încurca”.

Senatorul Marcel Vela:

PNL are 58 de amendamente în Senat, care, cu siguranţă, luni 26 noiembrie, vor fi respinse de actuala majoritate şi în consecinţă, acest proiect al PSD – ALDE va rămâne o încropeală de lege, plină de discriminări. Vă dau un exemplu care ţine de Caraş-Severin, de Reşiţa, Oţelu-Roşu, Moldova Nouă: persoanele care au lucrat în condiţii deosebite, grupele 1 şi 2 de muncă, se vor pensiona cu venituri mai mici cu cca 30 la sută, decât în 2018, după schimbarea formulei de calcul, iar cei care sunt deja pensionaţi nu vor mai primi nimic.

PNL nu acceptă ca pensionarii să fie din nou păcăliţi şi va lupta pentru admiterea amendamentelor astfel încât majorarea să fie superioară cu cel puţin 2 puncte procentuale faţă de creşterea preţurilor din anul curent şi nu din urmă cu doi ani. Inflaţia a fost galopantă şi dacă se calculează la preţurile din urmă cu doi ani, majorarea nu acoperă nici inflaţia.

Pensia minimă trebuie să asigure coşul minim lunar al unui pensionar. În acest sens, Institutul Naţional de Statistică poate calcula anual valoarea coşului minim lunar de subzistenţă pentru un pensionar care are un stagiu minim de cotizare, prin însumarea cheltuielilor lunare: medicamentaţie, hrană, facturi, îmbrăcăminte„, a spus Vela.

Majorările aşteptate de cele peste cinci milioane de pensionari din România, de peste doi ani, de când PSD a făcut promisiuni electorale în baza cărora a şi fost votaţ în baza cărora conduce astăzi România, sunt amânate până în 2022 sau chiar mai târziu. Aşadar, legea aceasta doar crează false iluzii, a mai spus senatorul PNL, Marcel Vela.

Ada Botezan