[AUDIO-FOTO] Lansarea cărţii „File din viaţa mea” de Alexandru Mesian a adunat zeci de credincioşi la Reşiţa

Prea Sfințitul Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj s-a aflat printre reşiţeni în postura de autor de carte.

După pelerinajul cu moaştele Sf. Anton de Padova în cadrul comunităţilor românilor uniţi cu Roma din Caraş-Severin la Biserica greco-catolică din Reşiţa, în după-amiaza de marţi, 14 iunie Excelenţa Sa Alexandru Mesian s-a aflat în mijlocul bănăţenilor în postura de autor de carte.

La Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare a apărut de curând volumul „File din viața mea”, scris de Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj. Această carte a apărut în contextul aniversării a 50 de ani de preoție, din care 21 de ani de episcopat. Așa cum reiese din titlul cărții, este o lucrare autobiografică, în care Preasfințitul Alexandru Mesian povestește câteva dintre evenimentele mai importante pe care le-a trăit de-a lungul vieții sale.

Amintirile Preasfinției Sale Alexandru nu sunt un auto-elogiu. „Cartea aceasta”, spune însuși autorul, „o consider ca un IMN închinat lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, un imn de preamărire și de mulțumire pentru toate harurile primite”. PS Alexandru prezintă în rândurile acestei lucrări și câteva aspecte din viața socială a perioadei de timp, dar și felul în care Biserica Greco-Catolică, deși scoasă în afara legii, a funcționat în catacombe și l-a preamărit pe Dumnezeu în timpul comunismului, dar și după aceea.

Am considerat potrivit să dau denumirea prezentei cărți ‘File din viața mea’”, spune PS Alexandru în introducerea lucrării, „întrucât cuprinde câteva file cu cele mai importante evenimente care mi-au venit în minte, pe care le-am trăit. Mai mult de jumătate din viața mea am petrecut-o în perioada când Biserica Greco-Catolică era crunt persecutată. Scopul principal al acestei lucrări este de a consemna măcar câteva dintre cele mai evidente haruri (de care-mi aduc aminte), ce mi-au fost date de Providența Divină și să-i aduc mulțumiri pentru toate”. Prefața lucrării a fost scrisă de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj.

Mons. Angelo consideră că rândurile acestei lucrări reprezintă istoria unui OM care a pus întotdeauna pe primul loc în viața Sa slujirea lui Dumnezeu; o parte din istoria unei familii, o parte din istoria unei Biserici a martirilor din România, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și o parte din istoria neamului românesc. „Rândurile din această carte sunt de fapt niște mărturii ale prezenței lui Dumnezeu în viața unui om, niște mărturii din care fiecare dintre noi putem să înțelegem că întotdeauna Dumnezeu ne dă mult mai mult decât noi îi cerem, niște mărturii care ne dovedesc încă o dată – dacă mai era nevoie – că planul lui Dumnezeu este întotdeauna mai bun decât toate planurile noastre, că se împlinește chiar și atunci când noi am fi tentați să pierdem orice speranță, și că Dumnezeu are întotdeauna grijă de Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică”.

Lucrarea „File din viața mea” este împărțită în cinci părți principale. Partea I, de la origine până în pragul Sfintei Preoții, cuprinde șase capitole: Familia, școala, Biserica; Desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; Primele mele exerciții spirituale; Student la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași (1957-1958); Stagiul militar (1957-1960); Anul 1960, un nou început. Partea a II-a, „Sfânta Preoție” cuprinde șase capitole: Hirotonirea ca preot în clandestinitate la 8 mai 1965; Amintiri despre Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970); Destăinuire; Viața Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate – Episcop doctor Ioan Dragomir (1905-1985); Funeraliile părinților; Amintiri despre Cardinalul Alexandru Todea.

Partea a III-a, „Reînvierea Bisericii Române Unite – Trupul mistic al lui Cristos”, vorbește între altele despre: Bucuria reînvierii Bisericii Române Unită Greco-Catolică; Restabilirea ierarhiei catolice din România în acord cu statul; Primele manifestări publice ale Bisericii Române Unite la Baia Mare după anul 1989; Consacrarea întru Episcop a PS Lucian Mureșan și a PS Vasile Hossu (27 mai 1990); Hirotonirea a 10 preoți la 29 iulie 1990; Primele cursuri de teologie și concertul de colinde dat de studenții teologi; Reorganizarea Bisericii Române Unite Greco Catolice după reînvierea ei; Deschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic la Baia-Mare; Vizita la I.U.R.T. – Lugoj; Până în luna mai 1990: tehnician la uzină apoi transferat ca Vicar General la Episcopia de Maramureș; Al treilea Cardinal român greco-catolic: Preafericitul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major.

Partea a IV-a, ca Episcop de Lugoj, cuprinde trei capitole: Anul 1994: anul marilor evenimente – începutul episcopatului meu; Diferite evenimente și întâlniri ecumenice; Vizite, întâlniri, congrese. Partea a V-a, „Eparhia de Lugoj după 25 de ani de libertate (1989-2015)”, prezintă: O scurtă cronologie a Eparhiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj; Eparhia de Lugoj în prezent. Realizări; Scrisoare de felicitare a Sfântului Părinte Papa Francisc la 50 de ani de preoție; Aniversarea a 50 de ani de preoție – interviu; Curriculum Vitae.

Lucrarea se încheie cu concluzii, două anexe, documente și fotografii. „În această carte”, spune Mons. Angelo, „este foarte ușor să descoperi drumul pe care l-a parcurs, îl parcurge și pe care va trebui să îl parcurgă Biserica Greco-Catolică, acela de a lucra mereu pentru mântuirea sufletelor și preamărirea lui Dumnezeu”. Preasfințitul Alexandru dorește să aducă prin realizarea acestui volum un pios omagiu martirilor și mărturisitorilor Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, care și-au dat viața în timpul persecuției comuniste pentru Cristos și Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică, al cărui cap este Papa de la Roma, urmașul Sfântului Petru.

Evenimentul lansării, la care au fost prezenţi alături de reprezentanţii bisericii greco-catolice din Reşiţa şi Lugoj şi zeci de credincioşi, a fost întregit de o miniexpoziţie fotografică având aceeaşi tematică: cele mai importante repere din viaţa de episcop ale Excelenţei Sale, Alexandru Mesian, expoziţie realizată de Raimondo Mario Rupp – redactor coordinator al Revistei “Reînvierea” a Episcopiei de Lugoj:

Reamintim că, Prea Sfințitul Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj a lansat până în prezent la Reşiţa 3 cărţi, este vorba de Ecumenismul – drumul spre unitatea creştină, Maica Domnului de la Scăiuş şi File din viaţa mea, volume ce pot fi lecturate la cerere la biblioteca germane din municipiul de pe Bârzava. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles