Laboratorul de analize complexe de la spitalul din Lugoj nu are acreditare

80

Bâlbele ministeriale în domeniul sănătăţii se fac simţite în toată ţara, inclusiv la Lugoj. Aparatul de analize complexe, primit de Spitalul Municipal din Lugoj la sfârşitul lui octombrie anul trecut, nu are nici acum acreditarea RENAR, necesară încheierii unui contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Din păcate, la ora actuală, nu mai există o agenţie care acreditează laboratoarele din România. Laboratorul oferă analize pacienţilor internaţi în spital şi celor internaţi la Compartimentul de Primiri Urgenţe. Până se va face un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienţii externi vor trebui să plătească aceste analize.

Noi am făcut demersurile de acreditare, dar Agenţia RENAR nu mai există de la începutul anului. Nu pot spune dacă şi-a suspendat activitatea sau este într-un fel de stand by, cert este că la ora actuală nu mai există o agenţie care acreditează laboratoarele în România”, precizează medicul Erwin Floroni, directorul SML. Principala activitate a RENAR viza acreditarea laboratoarelor de analize umane pe standardul ISO 15189/2007, ca urmare a introduceri acestui standard ca o condiţie obligatorie pentru intrarea unui laborator de analize umane în contract cu sistemul public de asigurări de sănătate.

(Ion Moldovan)