Toate laboratoarele de analize medicale aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate vor reuşi să acorde cetăţenilor la începutul fiecărei luni, analize gratuite, până la finele anului 2016. Bugetul acordat de CJAS, pentru astfel de servicii este mult mai mare, decât cel din 2015, a precizat directorul de relaţii contractuale din cadrul Casei, Mirela Zeman.

Bugetul alocat pe anul 2016 pentru acest domeniu este de 3.775.000 de lei şi a fost repartizat de comisia mixtă cu prioritate pentru efectuarea analizelor de laborator, respectiv 70 % din buget, cealaltă diferenţă de 30% mergând pentru efectuarea de investigaţii de radiologie şi imagistică medicală”.

Deşi fiecare cetăţean poate beneficia măcar o dată pe an de un set de analize gratuite, aceştia sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi menţine sănătatea, iar suma cea mai mare se duce pe medicamente.

Ca bolnavii să aibă acces asigurat la investigaţii în situaţii de urgenţă, CJAS şi Colegiul Medicilor, au stabilit un set de analize recomandate iar laboratoarele trebuie să păstreze o anumită cotă din banii pentru astfel de investigaţii.

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie, cuprinse în acest program naţional, sunt:

Pentru copiii cu vârsta cuprinsa între 2 ani şi 5 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie
– pentru profilaxia rahitismului: calciu seric total, calciu ionic seric

Pentru copiii intre 6 ani si 11 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completa, sideremie

Pentru copiii intre 12 ani si 17 ani, inclusiv:
– pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masa corporala crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO
– pentru screening ITS (dupa inceperea vietii sexuale): VDRL sau RPR

Investigaţiile recomandate pentru prevenţie la adulţi:
Pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani: hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeză proteinelor serice, creatinină serică. Pentru femeia cu vârsta intre 18 si 39 ani, care planifică o sarcină: VDRL sau RPR. Pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani şi peste: hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeză proteinelor serice, creatinina serica, PSA la bărbaţi, TSH şi FT4 la femei.

Daiana Roşca