Conform legii 321/2001, statul aprobă acordarea gratuită de lapte praf formula pentru sugari, copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiază de lapte matern.

Distribuirea laptelui praf se realizează prin consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor.
Laptele praf formula pentru sugari se acordă gratuiţ pe baza de prescripție medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. Mai multe detalii ne ofera Lidia Roșian, directorul Direcței de Asistență Socială din cadrul Primăriei Resița

Pot primi lapte praf formula gratuit:

Copiii sănătoși la care se constată o creștere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), din cauza absenței sau insuficienței cantitative a laptelui matern.
Copiii cu mame care prezintă contraindicații la alaptare (suferă de boli grave precum: TBC pulmonar activ, septicemie, boli psihice grave, este infectata cu virusul HIV, are insuficienta renala sau cardiaca, face tratamente cu citostatice etc. )
Copiii adoptați sau aflați in familii de plasament
Copiii cu mame decedate.

Creșterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată in fișa de consultație medicală a acestuia, după evaluarea de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare și a curbei ponderale. Evaluarea curbei ponderale se realizează prin compararea greutații copilului la un interval de minimum două săptămani. Orice altă metodă de apreciere a absenței sau insuficienței cantitative a laptelui matern („proba suptului”, aspectul laptelui etc.) este lipsită de valoare.

Prescrierea laptelui praf formula pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0 și 12 luni, se face pe bază de rețetă tip si are valabilitate pentru luna in curs. Prescrierea laptelui praf formula se realizează fără a se condiționa dovedirea calitătii de asigurat a părinților copiilor.

Formula de lapte praf pentru sugari care se achiziționează prin licitatie si are o compozitie acceptabila pentru orice varsta cuprinsa intre 0 si 12 luni si respecta prevederile legale in vigoare privind alimentele cu destinație nutritională specială. La stabilirea compozitiei formulei de lapte praf se pot lua in considerare recomandările Comisiei de specialitate pediatrie a Ministerului Sănătatii și Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu”, formulate in baza standardelor stabilite de Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Sănătății și alte foruri de prestigiu în acest domeniu, iar compoziția este adaptată nevoilor nutriționale ale copiilor din România.

Distribuirea se realizează la sediul Centrului de Zi ABC din cadrul Direcției de Asistență Socială Reșița, situat in Piața Republicii nr 44, pe baza rețetei de la medicul de familie al copilului și actul de identitate al persoanei care preia laptele.

Sursa foto: Facebook