[FOTO] [UPDATE] “Totul a fost bine” la Zilele Reşiţei. Lepa Brena a adunat zeci de mii de persoane

IMG_5256

Duminică, 29 iunie

Multiculturalitatea şi-a spus cuvântul în cea de-a treia zi a Rugii Bănăţene la Reşiţa. Un regal de folclor şi un “incendiar” recital susţinut de cea mai îndrăgită solistă a muzicii sârbeşti din Balcani, Lepa Brena au încununat seara de duminică. Nu a fost uitat însă nici praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În debutul manifestărilor Preaonoratul protopop Petru Berbentia, Arhidiaconul romano-catolic al Banatului montan Joszef Csaba Pal şi Francesco Pie Pauli din Loretto/ Italia au rostit în faţa a sute de reşiţeni  rugăciunea ecumenică comună “Tată Nostru”. Apoi 11 elevi şi studenţi cu merite deosebite la învăţătură şi olimpici deopotrivă au fost răsplătiţi de primarul municipiului de pe Bârzava, Mihai Stepanescu. Şi fiind o seară dedicată Rugii de la oraş, nu putea decât să primeze folclorul multietnic din acest colţ de Rai, Banatul. Astfel, pe scena amenajată în zona Câlnicel a municipiului Reşiţa, au urcat pe rând 10 grupuri şi formaţii culturale ale etniilor conlocuitoare alături de două ansambluri invitate din Banatul sârbesc, “Grojdi” din Vârşeţ şi “Abraşevici” din Pancevo. Prestaţiile artiştilor au fost bine primite de publicul cărăşean şi nu numai, căci la Reşiţa au fost prezenţi zeci de oameni din Timişoara, Arad, Mehedinţi şi Serbia. Grătarele sfârâiau, berea înspumată curgea valuri, atmosfera era de sărbătoare, vremea deosebit de caldă şi plăcută, aşa că nimic nu mai putea să fie altfel decât cum era programat. Şi pentru că tot programul a mers după un plan bine pus la punct de organizatori, a urmat un concert extraordinar, de aproape două ceasuri, susţinut de Lepa Brena – cea mai cunoscută şi de succes cântăreaţă din Yugoslavia anilor 80, în prezenţa a sute de reşiţeni de toate vârstele. Melodii mai vechi şi mai noi, mai mult sau mai puţin cunoscute publicului, prelucrări de folk-rock , pop şi folclor, toate din repertoriul solistei de peste 40 de ani de activitate neîntruptă, au încântat seara sfintei duminici de sărbătoare. Ropotele aplauzelor bănăţenilor  s-au auzit până târziu în noapte.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit desfăşurarea evenimentului şi consemnează:

Ascultă aici, live, din concertul Lepei Brena:

***

Sâmbătă, 28 iunie

Muzica uşoară a fost la ea acasă în această seară, la Reşiţa. Zeci de mii de persoane au venit să asiste la concertul uneia dintre cele mai bune voci ale României, prezentă pentru a doua oară, în oraşul de pe Bârzava. De 14 ani, Andra cântă şi încântă românii de toate vârstele, iar spectacolul susţinut la Zilele Reşiţei a cuprins aproape întreg repertoriul său. Însoţită de trei dansatoare superbe, artista a demonstrat din nou că este o adevărată vedetă, „faină” din toate punctele de vedere.

Cea de-a doua zi din cadrul manifestărilor incluse în Zilele Reşiţei a adus pe scenă mai mulţi interpreţi de muzică uşoară, unii mai cunoscuţi, alţii aflaţi încă la debut. O surpriză plăcută a fost făcută de colegii noştri Dorian Ianoşi şi Leo. Primul, un bun folkist, iar al doilea specializat în pop. De o bună primire s-a bucurat şi Cristi IAKAB & The Road Band, iar proiectul Ha Ha Production, format din reşiţeanul Andrei Chermeleu, Stela, Boier Bibescu şi Adrian Ţuţu (câştigător al primei ediţii a concursului Românii au talent) a antrenat publicul de generaţie tânără.

Carmen Trandafir s-a întrecut pe sine, aducând la Reşiţa melodii care au consacrat-o, dar şi cover-uri după piese de succes din repertoriul internaţional. Una peste alta, a fost o seară reuşită, care a mulţumit mii de reşiţeni. Punctul culminant al petrecerii va fi atins mâine, când va concerta Lepa Brena.

Vineri, 27 iunie, ora 18.00:

S-a dat startul, în această după-amiază, Zilelor Reșiței, oraș patronat spiritual de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Manifestarea a început cu o paradă a portului popular desfăşurată pe traseul cuprins între  Cinematograful “Dacia” şi zona Câlnicel a municipiului de pe Bârzava unde o mulțime de oameni și-au făcut prezența. Ansamblul de muzică și dansuri populare “Bârzava” a reținut în mod special atenția, privirile trecătorilor fiind atrase de frumusețea costumelor populare bănățene.

Dansatorii au defilat mândri în țoalele lor și au încins apoi o horă în sensul giratoriu la intrarea în zona Câlnicel. Pe scenă artiștii vor urca de la ora 20.00.

Manifestările au fost deschise de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Reporterul Radio România Reşiţa, Alexandra Gorghiu a participat la deschiderea evenimentului şi consemnează:

Manifestările din program vor continua mâine şi duminică, 29 iunie.

Mai jos, primele imagini de la deschiderea seriei de manifestări:

Vineri, 27 iunie, ora 12.00:

Primăria şi Consiliul Local Reşiţa organizează, începând de astăzi şi până în 30 iunie, cea mai mare sărbătoare a oraşului: “Zilele Reşiţei şi Ruga Bănăţeană”. Evenimentul are loc anual, cu ocazia praznicului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel – patronii spirituali ai oraşului. Programul manifestării cuprinde concerte în aer liber susţinute de artişti consacraţi ai muzicii româneşti şi internaţionale, care se vor desfăşura pe parcursul a trei zile.

Autorităţile locale din Reşiţa au luat o serie de măsuri pentru a fluidiza traficul rutier în zona în care sunt organizate manifestările de zilele oraşului. Şeful Poliţiei locale, Alexandru Ciati, spune că şoferii îşi pot parca autoturismele în fosta piaţă de maşini de pe B-dul Muncii nr.25. Accesul se face doar de pe Calea Timişoarei:

 

În cazul în care această parcare va fi suprasolicitată, autoturismele pot fi parcate şi în actuala piaţă de maşini, de pe aleea Gugu.

Aproximativ 100 de jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Mobil sunt angrenaţi în acest sfârşit de săptămână în executarea misiunii de asigurare a ordinii şi liniştii publice cu prilejul Zilelor Reşiţei. Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, colonel Sorin Axenti spune că misiunea este una dificilă ţinând cont de numărul mare de participanţi:

Manifestările debutează în această după-amiază cu un spectacol de muzică folclorică la care vor evolua solişti vocali şi ansambluri româneşti recunoscute în Banat şi în ţară. Startul petrecerii va fi dat de o paradă a portului popular, la ora 17.30, care va porni de la Cinematograful Dacia.
Vor cânta pentru reşiţeni şi pentru oaspeţii lor: Carmen Popovici, Roxana Chiriţă, Alexandra Vepreciu, Adina Oţa, Cornel Borza, Camelia Bojin Ceocu, Ancuţa Corlăţan, Mariana Anghel, Dumitru Stoicănescu, Luciana Văduva şi Liliana Laichici.
La spectacol mai participă şi Ansamblul de Muzică şi Dansuri Populare „Bârzava” şi Junii Banatului din Timişoara.
Spectacolele se vor desfăşura în zona Câlnicel, motiv pentru care circulaţia rutieră între Bulevardul Muncii, sensul giratoriu de la Kaufland şi Calea Timişoarei este închisă până în 30 iunie la ora 20.00.
Sâmbătă 28 iunie, Andra, una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii actuale româneşti, va fi prezentă pe scena reşiţeană unde va face dovada talentului său muzical printr-un spectacol de excepţie.
Artista de renume în Balcani, Lepa Brena, care se bucură de un număr impresionant de fani în Banat va oferi un regal muzical reşiţenilor în data de 29 iunie.
Vezi aici programul complet:

Program zilele Resitei

(Sebastian Dragomir) (Alexandra Gorghiu) (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles