La Reşiţa au fost lansate două programe de master ale Universităţii Politehnica din Timişoara

Primăria Municipiului Reşiţa a organizat vineri, 21 februarie o întâlnire cu reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara, Comitetul director al UPT, reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regionale Vest, reprezentanţi ai Universitaţii Eftimie Murgu din Reşiţa şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Evenimentul a avut ca tematică aspecte legate de expertiza tehnică şi oferta educaţională a Universităţii Politehnica Timişoara, precum şi specificul şi necesităţile zonei Reşiţa.

„Este o întâlnire în care am abordat posibilitatea de a relaţiona cu Universitatea Politehnica din Timişoara, şi din dorinţa de a le pune la dispoziţie câteva spaţii în oraş, sau chiar de a lua împreună un spaţiu, şi mă refer aici la Institutului de Cercetare si Proiectare Echipamente Hidroenergetice de pe Calea Caransebeşuţui, clădire în care şi-au desfăţurat activitatea în ultimii 50 de ani sute de ingineri şi proiectanţi, şi care la ora asta este într-un stadiu de conservare, din dorinţa de a demara nişte programe de master,” a declarat primarul Reşiţei, Ion Popa.

Prezent la întâlnire, rectorul UPT Viorel Aurel Şerban a vorbit despre faptul că, în toamnă, la Reşiţa vor porni două programe de master ale Universităţii Politehnica.

„Pentru început, cu primăria, am cazut de comun acord să pornim în această toamnă două programe de master ale Politehnicii în Reşiţa, programe de master care se referă în primul rând la sisteme informatice pentru produse şi servicii, şi un program de antreprenoriat în managmentul calităţii şi competitivităţii, tocmai pentru a încerca să ridicăm calificarea celor care astăzi îşi desfăşoară activitatea în Reşiţa,” a declarat rectorul UPT, Viorel Aurel Şerban.

Principalul reprezentatnt al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a vorbit despre necesitatea formării studenţilor pentru actuala piaţă a muncii din Caraş-Severin.

Eu cred că pe lângă modificările structurale care se întâmplă la nivel de infrastructură, este nevoie şi de educaţie. Se vede clar că valoarea adăugată din industria mondială este dată în primul rând de educaţie. Sunt companii care sunt localizate în zone care nu sunt bazate pe resurse şi pot produce valoare adăugată cât companiile tradiţionale pe care le cunoaştem cu toţii. Această diferenţă este făcută de educaţie, de educaţie de înaltă calitate pe care Universitatea Politehnica a dovedit că o face. Cred că universităţile pe lângă faptul că sunt un furnizor în educaţie, au o responsabilitate mare în societate, şi anume să se poziţioneze adecvat, la timp şi cu instrumentele necesare, să fie un actor activ care să producă schimbarea şi să o susţină în momentele în care societatea se reaşează,” a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

Cred că România, regiunea de vest şi judeţul Caraş-Severin Şi Reşiţa ca parte a judeţului este în acest moment în situaţia în care o industrie a dispărut şi practic trebuie reconstruit si repus altceva în loc. Acest altceva nu se mai poate baza pe resursele judeţului, sau strict pe resursele judeţului, trebuie să se bazeze şi pe educaţie de înaltă calificare,” a mai spus Sorin Maxim.

sursa foto: Casandra Butean