La Prefectura Caraș-Severin au avut loc primele ședințe de dialog civic, din acest an

Directorul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, Dorin Brăilă a făcut o informare privind modul de soluţionare a dosarelor de pensionare şi a cererilor de recalculare depuse anul trecut. Din totalul de 3.401 cereri înregistrate, au fost soluționate 99 %. În ceea ce privește trecerea din oficiu la pensia pentru limită de vârstă, aici toate cele 2.296 de cazuri au fost soluționate, a mai spus Brăilă în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

La sfârșitul anului trecut, numărul total al pensionarilor din Caraș-Severin a fost de 74.494.

În județ sunt doi parlamentari care beneficiază de pensii speciale și 89 de magistrați. Magistrații sunt singurii care rămân cu o pensie calculată la 80% din media salariilor brute pe 12 luni consecutive, la alegere din ultimii 5 ani, inclusiv sporurile permanente. În Caraș-Severin, cea mai mică pensie este de 1125 de lei, la care se adaugă ajutoarele sociale, iar cea mai mare pensie este a magistraților, care poate depăși 20 de mii de lei.

Tot în ședința de astăzi, s-a făcut o analiză a dinamicii bolilor cronice în perioada 2017-2022 și a infectării cu  COVID 19 în anul 2022, în județul Caraș-Severin. Directorul DSP, Dan Miloș a menționat că anul trecut a crescut cu 14 procente numărul bolnavilor care suferă de Hipertensiune  arterială. Se înregistrează creșteri și la alte boli cronice cum ar fi: Cardiopatia ischemică, Diabet zaharat, Boli cerebro-vasculare, Tulburări mintale sau Boli pulmonare. În anul 2022 s-au înregistrat 13 457 cazuri de COVID 19, din care 1745 de cazuri reinfectate si un număr de 128 de decese.

„Din informațiile prezentate reiese că peste jumătate din populația județului suferă de diferite afecțiuni, ceea ce nu poate decât să ne îngrijoreze, dar și să ne motiveze să îmbunătățim serviciile medicale acordate cetățenilor. Am înțeles că s-au făcut deja pași de către Casa de Asigurări de Sănătate pentru angajarea de medicii de familie în localitățile județului în care aceștia lipseau, ceea ce este o veste foarte bună”, a precizat prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir.

De același autor

Related Articles