[ FOTO-AUDIO] La mulţi ani, Centrul „Primăvara” Reşiţa!

Un sfert de secol de activitate sărbătoreşte astăzi una din instituţiile de referinţă ale Banatului Montan, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Primăvara din Reșița.

Astăzi copiii speciali ai Reșiței sărbătoresc alături de pedagogi, părinți și bunici, sărbătoresc instituția care le este ca și a doua casă, familie. Încă de dimineață au început să creeze în diverse ateliere intitulate ”Sunt copilul Primăverii” –”Blazonul” mă reprezintă…”.

Apoi toți cei care fac parte din familia ”Primăverii” au suflat în lumânările de pe tortul aniversar.

Cei mici au transmit emoțiile lor pe frecvențele Radio Reșița:

Samuel, 13 ani:

„Aici la Centru în fiecare dimineață facem lecții. Azi e o zi specială, ziua Centrului și am făcut steagul Centrului Primăvara Reșița -25 de ani, apoi tăiem tortul. Sunt copilul Centrului Primăverii”.

Denis, 8 ani:

”Azi e ziua Centrului și e foarte frumos. Avem educație în fiecare zi aici la Centru. Tuturor le transmis La mulți ani și să fie sănătoși.”

Maria, 9 ani:

”Astăzi am făcut steagul Centrului și am făcut și puzzle, pentru că îmi place foarte mult. La mulți ani, Centrul Primăvara Reșița!”

Roxana, 14 ani:

”Astăzi sărbătorim Ziua Centrului Primăvara și e foarte important pentru noi să ne distrăm. Eu o sărbătoresc de trei ani aici și e foarte frumos.”

De asemenea părinții vorbesc despre importanța existenței unei astfel de instituții a cărei activitate este dedicată de 25 de ani, copiilor cu dizabilităţi, fiind singura unitate şcolară din Caraş-Severin care dispune de o echipă profesională abilitatată pentru a acorda servicii copiilor cu deficienţe severe:

Centrul Primăvara reprezintă pentru mine, în calitate de părinte, a doua casă, unde ne jucăm ,învățăm, ne bucurăm, suntem iubiți. Noi frecventăm Centrul din 2009, venim cu băiatul nostru, care suferă de autism și ne bucurăm foarte mult că am ales acest loc pentru recuperarea lui. A făcut progrese foarte mari și în continuare ne bucurăm de serviciile  de calitate pe care le găsim aici. Viața alături de copilul meu este foarte frumoasă, este specială, deosebită, este la fel ca viața celorlalți părinți. Vreau să transmit Centrului Primăvara un foarte mare LA MULȚI ANI și multe împliniri de acum încolo!”

Sorina Stolojan – consilier educativ al Centrului Primăvara a vorbit despre însemnătatea acestui eveniment:

”Ne simțim foarte emoționați la ceas aniversar. Sunt 25 de ani ai Centrului Primăvara, iar eu am avut bucuria și onoarea să fiu de 23 de ani parte din echipa profesională a Centrului. Acești 23 de ani au fost minunați, plini de bucurii, plini de încercări, ani de dezvoltare profesională. Mi-am făcut prieteni, am învățat de la colegi, dar cel mai mult de la copii. La ora actuală sunt profesor de psihopedagogie specială pentru copiii din clasa I, am 6 elevi minunați , este destul de greu, dar facem față. Învățăm împreună! Tuturor le transmit La Mulți Ani, ar copiilor să crească frumoși și sănătoși. Colegilor mei, de asemenea, le transmit sănătate, iar comunității din care facem parte: să ne privească cu INIMA DESCHISĂ ȘI CU BUNĂTATE!”

Mihaela Mazera, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Primăvara din Reșița a vorbit, în direct la emisiunea ”Ascultă cum te-ascult”, moderată de Laura Sgaverdea despre acțiunile organizate la ceas aniversar:

”Sper și ne-am străduit să iasă un eveniment ca la 25 de ani. L-am gândit un eveniment structurat pe două părți , de dimineață acțiuni cu copiii la Centrul ”Primăvara”, alături de noi și de părinți, cei 25 de ani. Cu tort aniversar, cu muzică și dans, iar în partea a II-a câteva acivități la care vor lua peste 140 de persoane”.

Sărbătoarea continuă la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Primăvara din Reșița în această după-amiază cu un spectacol susţinut de copiii din Centru, un Remember 25 –scurt istoric al instituţiei, momente festive la care vor lua parte peste 150 de persoane.

Cu acest prilej este realizat și un buletin aniversar Centrul Școlar de Educație Incluzivă Primăvara din Reșița –după 25 de ani-, care cuprinde o serie de informații despre activitatea instituției și articole realizate de diferite persoane, care au fost și sunt implicate în tot ceea ce înseamnă ”Centrul Primăvara” pentru comunitate.

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă “Primăvara” din Reşiţa împlineşte astăzi 25 de ani. Înfiinţat în 1993, din iniţiativa Ajutorului Popular Norvegian în colaborare cu autorităţile române, centrul se adresează tuturor copiilor cu dizabilităţi, fiind singura unitate şcolară din Caraş-Severin care dispune de o echipă profesională abilitatată pentru a acorda servicii copiilor cu deficienţe severe.

Până în 2006, acesta a funcţionat ca unitate de învăţământ cu statut de centru pilot comun româno-norvegian şi centru resursă pentru părinţi, specialişti, pentru evitarea marginalizării sociale şi educaţionale a copiilor cu dizabilităţi.

Ca membru fondator RENINCO, centrul “Primăvara” a fost beneficiar, dar şi iniţiator şi organizator al unor activităţi care vizau schimbări majore în integrarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în şcoala de masă.

La mulți ani, Centrul ”Primăvara”!

Cristina Corocan