Dorel Riscu 2

La loc comanda, spune premierul, dar şi ministrul Apărării. În ultima perioadă, în presă au apărut mai multe informaţii în legătură cu un posibil demers dezvoltat de Ministerul Apărării prin care rezerviştii sau tinerii ar putea fi recrutaţi, în contextul tensiunilor din Ucraina. Reprezentanţii ministerului au infirmat zvonurile privind mobilizarea rezerviştilor şi au subliniat că România nu este în niciun fel de pericol. Despre acest subiect, Sebastian Dragomir a discutat cu şeful biroului informare recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin, locotenent colonel Dorel Rîşcu:

[audio http://radioresita.ro/wp-content/uploads/2014/05/SLN-06.05.2014-Riscu-mobilizare-DRA.mp3]

Oficialii Apărării menţionează totodată că acest demers nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României. „Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.

Şi premierul Victor Ponta a infirmat orice discuţie privin mobilizarea rezerviştilor şi recrutarea tinerilor, arătând din nou că nu există un pericol actual şi că este nevoie de responsabilitate, adăugând că şi el va fi mai atent la mesajele publice. (Sebastian Dragomir)