[UPDATE] Klaus Iohannis a participat la Timişoara la ceremoniile dedicate începerii revoluţiei din decembrie 1989

iohannis

Preşedintele ales Klaus Iohannis  a fost prezent astăzi, în municipiul de pe Bega, la ceremoniile dedicate împlinirii a 25 de ani de la începerea revoluţiei din decembrie 1989.

România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului. În calitate de preşedinte, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea memoriei naţiunii”, a declarat Iohannis. “Reconstrucţia începe cu asumarea răspunderilor, cu asumarea trecutului. Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional“, a mai declarat preşedintele ales.

Discursul lui Klaus Iohannis susţinut în Piaţa Operei din Timişoara:

Vezi aici principalele declaraţii punctate în discurs:

Am făcut promisiunea de a veni la Timişoara nu doar pentru semnificaţia simbolică şi politică a momentului, ci şi din respect pentru cei care şi-au dat viaţa în 1989 pentru ca noi astăzi să trăim în democraţie. Curajul lor a inspirat o întreagă naţiune, ei au arătat primii că aspiraţia de libertate este mai puternică decât represiunea unui regim autoritar.

E mai simplu să vorbeşti de libertate în comparaţie cu opusul ei, e mai greu să vorbeşti despre libertate într-o lume care păstrează aparenţa ei. Nu e lipsită de provocări nici astăzi, nu e niciodată inutil sau banal să vorbeşti despre libertate

În orice construim, suntem datori să avem mereu ca reper libertatea.

La Timişoara, comunismul a fost învins pentru prima dată în decembrie 1989. Regimul s-a prăbuşit aşa cum s-a instalaţ prin crime şi abuzuri.

Nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului.

România are nevoie de un mare muzeu al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari. Trebuie să ne întrebăm cu luciditate: ce am făcut cu libertatea noastră, ce am făcut cu România într-un sfert de secol?

Sunt lucruri pe care le-am reuşit: am construit pentru România un sistem de securitate, suntem membri NATO, azi România e o ţară sigură. Am integrat România în UE, e un bun câştigaţ rezultatul unui proiect naţional unanim împărtăşit.

Avem o sumă de practici democratice încetăţenite: libertatea de exprimare, cultura civică, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la restatntele libertăţii şi să ne întrebăm: e sistemul democratic construit deplin funcţional?

E România o economie de piaţă performantă? A recuperat suficient din decalajul faţă de ţările occidentale?

Răspunsul la toate aceste e mai degrabă nu.

Avem restanţe, unele chiar foarte mari. Am integrat România într-un sistem de securitate şi în construcţia europeană, dar am făcut prea puţin pentru oameni, pentru viaţa lor.

Această naţiune are aspiraţii puternice, dacă nu le-ar fi avuţ milioane de români nu ar fi luat drumul străinătăţii.

Toţi cei care facem parte din clasa politică trebuie să recunoaştem, sincer şi direcţ că avem o responsabilitate.

Clasa politică e responsabilă pentru a nu fi reuşit să contruiască, aici, în România, un spaţiu pentru împlinirea acestor aspiraţii.

Marea dezamăgire a oamenilor a venit şi din lipsa de recunoaştere a restanţelor. De fiecare dată s-a trecut mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Clasa politică nu a înţeles că odată cu puterea vine şi răspunderea în faţa oamenilor. Relaţia dintre clasa politică şi cetăţeni a fost profund deteriorată.

Sunt generaţii întregi care pleacă în străinătate şi copii care cresc singuri.

Sunt oameni de vârsta mea care îşi găsesc cu greu locul în societate, sunt părinţii şi bunicii noştri care abia trăiesc dintr-o pensie şi care toată viaţă au sperat într-o schimbare fără ca ea să vină cu adevărat

Reconstrucţia începe cu asumarea răspunderilor, cu asumarea trecutului.Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional.

Va trebui să lucrăm consecvent şi pas cu pas.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a depus coroane de flori la Monumentul Eroilor şi a luat parte la aprinderea de candele la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, precum şi la un microrecital In Memoriam susţinut de corul Operei Române din Timişoara, pe treptele Catedralei. Preşedintele ales, Klaus Iohannis a asistat la Concertul de Gală de colinde susţinut, la Operă, de Corul Naţional Madrigal. “Cea mai importantă lecţie a lui Decembrie 1989 este că armele nu pot sfărâma niciodată conştiinţa oamenilor, iar valorile libertăţii şi democraţiei trebuie apărate cu orice preţ” – a precizat preşedintele ales Klaus Iohannis.

Sursa foto: arhivă

Sursa: Rador; Digi 24; HotNews

De același autor

Related Articles