O afacere de familie, pusă pe picioare în apropiere de Lugoj, ar putea transforma România într-un producător de kiwi. Proiectul îi aparţine unei familii care a cumpărat, în urmă cu câţiva ani, o afacere deschisă de un italian, cu plante ornamentale, pomi fructiferi şi viţă-de-vie.

Una dintre cele mai căutate plante exotice de către români este kiwi. Deja, în România, în zona Olteniei, s-au creat plantaţii de kiwi, cu familii de plante cumpărate de la Lugoj.

În câţiva ani, acestea pot produce fructe cât să fie comercializate în pieţe şi magazine.

Pentru a putea produce fructe mari, e nevoie de o întreagă familie de kiwi: o plantă polenizatoare şi şase plante producătoare. O plantă de kiwi costă între 45 şi 75 de lei.

A venit cineva din Giurgiu, care şi-a făcut plantaţie de kiwi acolo. A cumpărat de la noi cam 400 de plante. Vin oameni din Hunedoara, dar şi foarte mulţi producători din Oltenia, unde am vândut, de asemenea, foarte multe plante de kiwi”, spune Lenuţa Ungureanu, care deţine această afacere, pe care o întreţine alături de cei doi fii ai săi.

Plantele de kiwi se dezvoltă foarte bine în România, este necesar însă ca în primii trei ani acestea să fie protejate, pe timpul iernii, cu o folie microporoasă.

Pentru că grădina cu plante exotice se află lângă Lugoj, locuitorii acestui municipiu au deja în kiwi în curţi. „În Lugoj sunt foarte multe plante de kiwi, care fac fructe”, spune Lenuţa Ungureanu.

Acestea nu sunt singurele plante exotice din grădina lugojencei. Tot acolo cresc nashi hosui (o combinaţie între măr şi păr), kaki sau gojy, fructe care pot fi găsite în supermarketuri la preţuri exorbitante.

Pe toată perioada anului, cel mai bine se vând familiile de kiwi, toamna fiind însă sezonul viţei-de-vie şi al pomilor fructiferi.

În grădina lugojencei se mai află un arbore de-a dreptul impresionant. Este vorba de arborele de lalea (liriodendron), care poate creşte până la 15 metri. Florile sunt spectaculoase. Un asemenea arbore costă între 300 şi 600 de lei, în funcţie de mărime.

Sursa: renaşterea.ro

Foto: investiminagricultura.ro