[FOTO] Kirchweih-ul pemilor de la Gărâna – cea mai frumoasă sărbătoare sătească germană din Banatul de Munte

Localitatea montană Gărâna din Caraş-Severin a găzduit sâmbătă, 13 octombrie tradiţionala sărbătoare de Kirwai (Kirchweih).

De la ora 11.30, în Biserica romano-catolică Sfânta Terezia de Avila din satul cărăşan, a fost celebrat cel de-al 147-lea hram al lăcaşului de cult. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Monsignior Johann Dirschl – vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, în prezenţa preotului paroh, Beniamin Pălie şi a pastorului evanghelic invitat, Frank Schlessmann din Austria. Evenimentul religios a fost urmat de o paradă a portului popular german, pe strada principală pe ritmurile fanfarei din Steierdorf. De la ora 12.30 a avut loc înălţarea pomului de Kirchweih, frumos împodobit cu ghirlande de flori de săteni, iar de la ora 19.00, în sala Căminului cultural din localitate, s-a consumat tradiţionalul bal pe ritmurile antrenante ale formaţiei Wolfsberger Dorfmusikanten.

Manifestarea a fost organizată de Societatea pentru cultură Metarsis, Consiliul local şi Primăria comunei Brebu Nou, Biserica romano-catolică “Maria Zăpezii” din Reşiţa, Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin în parteneriat cu alte entităţi culturale şi instituţii private din ţară şi de peste hotare.

Amintim că, sărbătoarea tradițională de Kirwai (Kirchweih) aflată sub tutela Sfintei Terezia de Avila, Biserica romano-catolică din Gărâna, judeţul Caraș-Severin, a fost construită în anul 1879 de germanii colonizaţi aici în secolul al XVIII-lea din pădurile Boemiei. Repatriați în număr mare după 1989, pemii – cum se numesc germanii așezaţi în Munţii Semenic, revin în fiecare an la poale de munte pentru sărbătoarea bisericii din sat. (Hardy Cvoica)