Kirwaiul de la Gărâna aduce acasă germanii bănăţeni de pretutindeni

Kirwaiul nemţilor sau al pemilor este în desfăşurare la această oră în localitatea Garâna. Manifestarile au debutat cu un concert de muzica de promenada, susţinut de fanfara din Recaş, urmat de parada pomului de Kirwai.

La această sărbătoare revin în fiecare an nemţii care au trăit în această zona de la poalele Munţilor Semenic, dar care au plecat masiv din România, imediat dupa 1989. Hardy Cvoica a stat de vorbă cu câţiva dintre participanţii la Kirwai, veniţi din toate colţurile ţării:

La ora 11.00 s-a desfășurat Sfânta Liturghie de hram în biserica “Sfânta Tereza de Avila” din Gărâna, celebrată de Mag. Benedikt Plank – abatele mănăstirii benedictine St. Lambrecht din Stiria/ Austria asistat de Secretarul Decanal, părintele Alin Irimiciuc – parohul romano-catolic al Bocşei, iar de la 12.15 minute ceremonia ridicării pomului de Kirwait, urmate de un bogat program de dansuri germane ale ansamblurilor din: Buziaş, Caransebeş, Deta, Recaş, Timişoara, Moineşti, Satu-Mare şi Reşiţa şi invitaţi ai acestora din Vukovar/ Croaţia.

Şi Paul Jurgen Por, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România este prezent la această manifestare. Acesta felicită organizatorii din Banatul de Munte pentru buna organizare a tradiţionalului eveniment de Kirwai:

Evenimentul a debutat cu pregătirea pomului de Kirwai, în curtea casei cu nr. 75, aflată în proprietatea lui Helmuth Kierer, cel mai în etate localnic din Gãrâna. Acesta împreună cu femeile din sat s-a ocupat şi de împodobirea pomului de Kirwai. Această tradiţie a fost transmisă din generaţie în generaţie după cum ne-a declarat Helmuth Kierer:

În cadrul Kirwai-ului, etnicii germani sau pemii cum sunt cunoscuti în zonă si-au primit invitatii la masă, servindu-le bucate tradiţionale, specifice localităţilor montane de la poale de Semenic.

Şi primarul localităţii Gărâna, Ioan Buda invită cărăşenii şi nemţii la balul organizat la Căminul cultural din localitate, care va avea loc de la ora 18.00.

Kirwaiul nemţilor sau al pemilor continuă în această seară la Căminul Cultural din Garâna, cu tradiţionalul bal la care participă etnici germani atât din ţară cât şi din străinătate. Şi maestrul Sabin Păuţa a fost prezent pentru prima dată la această manifestare de Kirwai.

Formaţiile de dansuri populare tradiţionale, cu specific nemţesc au încins pantofii şi atmosfera de Kirwai. De la eveniment nu a lipsit nici ansamblul “Banater Rosmarein”, coordonat de Edith Singer din Timişoara:

Evenimentul se va încheia cu tradiţionalul bal, organizat la Căminul cultural din localitate, care va avea loc de la ora 18.00.

La această sărbătoare revin în fiecare an germanii care au trăit în această zonă de la poalele Munţilor Semenic, care au plecat masiv din România, imediat după 1989.

Biserica Romano-Catolică cu hramul Sfintei Tereza de Avila (1515-1582) a fost edificată în anul 1879 de germanii colonizați în Gărâna de Francisc I.

Evenimentul este organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS in colaborare cu Primăria și Consiliul Local Brebu Nou, alături de partenerii culturali: Biserica Romano-Catolică “Sf. Tereza de Avila” Gărâna, Biserica Romano-Catolică “Maria Zăpezii” Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, Ocolul Silvic Văliug şi alte persoane private din Caraş-Severin.

De același autor

Related Articles