Judeţul Caraş-Severin la un pas de a rămâne fără medici de familie!

Judeţul Caraş-Severin se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie, după ce o altă localitate a rămas fără medic! Locuitorii din comuna Berzovia nu mai au la cine să apeleze în cazul în care au probleme de sănătate, după ce doctorul de aici a decedat.

Cu lipsa medicilor de familie se confruntă şi localităţiile  Brebu Nou, Ciudanoviţa, Domaşnea, Gârnic, Goruia, Marga, Vrani şi Şopotu Nou. Direcţia de Sănătate Publică roagă administraţiile locale să le ofere tinerilor medici o serie de facilităţi pentru a-i atrage să profeseze şi în mediul rural.

Deficitul de medici din judeţ e cauzat şi de faptul că medicii care îşi iau rezidenţiatul în medicină de familie nu mai doresc să profeseze decât în marile centre universitare din ţară. La ora actuală, medicina de familie nu este tentantă din punct de vedere financiar, dar şi datorită faptului că medicul de familie este întâi administrator al cabinetului, contabil, lucrător pe sistemele informatice, deci este şi operator de calculator, şi în final medic!

CNAS ar trebui să majoreze veniturile medicilor de familie pentru că, în prezent veniturile acestora sunt mult prea mici faţă de necesar şi nu sunt deloc atractive. Spre exemplu, unii dintre medicii de familie fac o a doua specialitate, întrucât au constatat că salariul de rezident este mai mare decât veniturile unui medic de familie”, a precizat dr. Daniel Popovici.

Conform statisticilor, 26% dintre localităţile din ţară nu au în prezent medic de familie. În plus Daniel Popovici consideră că veniturile mici sunt motivul pentru care foarte multe posturi de medic de familie nu sunt ocupate în ţară. De exemplu în judeţul Caraş-Severin la ora actuală 10 localităţi nu au medici de familie. În judeţul nostru sunt activi 165 de medici de familie, dintre care se vor pensiona în urmatorii cinci ani aproximativ 80. De exemplu oraşul Reşiţa, unde sunt 10 posturi libere, în ultimii ani a fost depusă o singură cerere.

Daiana Rosca

De același autor

Related Articles