[AUDIO-FOTO] Judeţul Caraş-Severin în arii protejate se măsoară: Rangerii Administraţiei Parcului Semenic-Cheile Caraşului, prin şcoli, de Ziua europeană a parcurilor

Ziua europeană a parcurilor naturale şi ariilor protejate este marcată luni, 24 mai şi în Caraş-Severin. Suprafaţa parcurilor naţionale şi naturale din judeţ este mai mare decât suprafeţele însumate ale fondurilor forestiere ale altor judeţe din ţară.

Data în care este sărbătorită în fiecare an Ziua Parcurilor a fost aleasă pentru a marca ziua de 24 mai 1909, când Suedia declara înfiinţarea primelor nouă parcuri naţionale din Europa, din nevoia de a proteja natura într-o lume copleşită de interese economice.

Iniţiativa de a înscrie în calendarul evenimentelor europene data de 24 mai ca Zi Europeană a Parcurilor aparţine, din anul 1999, Federaţiei Europene EUROPARC, care are drept obiectiv conservarea frumuseţilor naturale şi a zonelor protejate.

Federaţia a luat fiinţă în anul 1973 şi reprezintă în prezent 365 de membri din 36 de ţări: arii protejate, departamente guvernamentale, ONG-uri şi companii implicate în managementul zonelor verzi din Europa, a apelor şi mărilor, a munţilor, pădurilor şi a moştenirii culturale din aceste locuri.

Conform directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, rangerii ariei protejate cărăşene au intreprins astăzi o serie de acțiuni de informare a elevilor în şcolile din: Anina, Bozovici, Goruia, Văliug şi Reşiţa. Aceştia au vorbit elevilor despre importanţa păstrării naturii la standardele antropice, precum şi despre utilitatea acesteia pentru petrecerea timpului liber.

Nicolae Ifca

Nicolae Ifca a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, judeţul Caraş-Severin găzduieşte 3 parcuri naţionale şi unul natural, şi-anume: Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei şi Parcul Natural Porţile de Fier. Potrivit acestuia, în niciunul din fondurile forestiere cărăşene, găzduite în parcuri, nu este permisă efectuarea lucrărilor intensive, ci doar a acelora de igienizare şi întreţinere.

Cele mai citite

Related Articles