Afecţiunile cardiovasculare ocupă primul loc în ceea ce priveşte principalele cauze de deces în judeţul Caraş-Severin. Astăzi de Ziua Naţională a Inimii medicii trag un semnal de alarmă şi îndeamnă pacienţii să-şi facă un control preventiv.

Dacă în Europa, rata mortalităţii din cauze cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, la noi în ţară situaţia este exact invers, numărul românilor care îşi pierd viaţa din aceste cauze înregistrează o creştere semnificativă, potrivit Ministerului Sănătăţii. Aceiaşi situaţie se menţine şi în judeţul Caraş-Severin, o confirmă şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Dragoş Luca.

Cel mai mare indicator de mortalitate în sfera bolilor cardiovasculare se evidenţiază şi în Caraş-Severin. Şi chiar dacă ne propunem să găsim o soluţie pentru a scădea numărul bolnavilor, cu toată sinceritatea vă spun că nu cred că o să reuşim pentru că şi peste 5 ani o să fim tot pe primul loc. Stresul, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa sportului ne influenţează megativ pe toţi”, a precizat medicul Dragoş Luca.

În momentul în care apar durerile în piept medicii cardiologi le recomandă pacienţilor să meargă de îndată la spital. Insa nu toti tin cont de recomandarile specialistilor, sunt destui care recunosc ca nu si au mai facut un control medical de ani de zile.

În judeţul Caraş-Severin aproximativ 7 mii de oameni suferă de boli de inimă. Pentru a combate aceste maladii, medicii recomandă o alimentaţie sănătoasă şi mişcarea fizică cel puţin 30 de minute în fiecare zi.

Daiana Roşca