Județul Caraș-Severin e în forma actuală din 1968

372

Se împlinesc 50 de ani de când Marea Adunare Națională a României a adoptat Legea nr. 2 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, lege în vigoare și în prezent, dar care a suferit 200 de modificări, majoritatea după 1989.

Acum jumătate de secol, România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul. Au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.

Referitor la evoluția județului Caraș-Severin, directorul Arhivelor Naționale de Stat din Caransebeș, dr. Ovidiu Roșu, spune că au existat mai multe etape:

Redăm un pasaj din propunerile comisiei centrale de partid și de stat privind organizarea administrativ-teritorială în care se vorbește despre rațiunile care au fost baza înființării unei astfel de legi:

În organizarea județelor și a municipiului București s-a ținut seama de condițiile economice, social-politice și geografice existente, de componența națională a populației și de legăturile cultural-tradiționale, precum și de perspectivele de dezvoltare potrivit planului cincinal și a propunerilor cu privire la dezvoltarea economică și social-culturală a țării în perioada 1971-1980”.

Istoria concluzionează că această lege care a dus la înființarea a 39 de județe, a 2.706 de comune, 47 de municipii și 189 de orașe a avut la bază ideea conducerii României de atunci de distanțare față de Uniunea Sovietică, dar a avut și scopul controlului naționalist de la București.

sursă foto: casa-regala.blogspot.ro

(Ada Botezan)