În sala de şedinţe a Instituției Prefectului Caraş-Severin, a avut loc ieri, evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin pe anul 2020.

Activitatea s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție, fiind prezent prefectul judeţului, Cristian Gâfu, precum şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, locotenent-colonel Ciprian-Marian Petrișor, a prezentat materialul de bilanţ dar şi realizările instituţiei în anul 2020. A fost analizată activitatea şi misiunile executate pe linia menţinerii şi asigurării ordinii publice, pe linia supravegherii şi protecţiei instituţionale, precum şi aportul inspectoratului la creşterea gradului de siguranţă publică.

Misiuni de Ordine Publică Potrivit bilanţului, în acest an jandarmii cărăşeni au fost angrenaţi în 4742 misiuni de ordine publică la care au participat 17221 jandarmi. În perioada de referinţă efectivele din cadrul structurilor de ordine publică au executat misiuni de intervenţie pentru un număr de 763 apeluri prin Serviciul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112. În anul 2020 au fost organizate şi executate 2258 misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule mixte, în sistem integrat poliţie – jandarmerie, atât in mediul urban, dar şi rural.

De asemenea, în perioada analizată au mai fost organizate şi executate un număr de 1288 misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule jandarmi, atât în zonele instituțiilor de învățământ, cât și pe traseele turistice din zona stațiunilor Crivaia, Semenic, Băile Herculane și Muntele Mic. Un element definitoriu al anului 2020 l-a reprezentat apariția și evoluția pandemiei Covid-19, fapt pentru care efectivele inspectoratului s-au axat pe respectarea măsurilor impuse de autorități privind prevenirea și combaterea răspăndirii virusului SARS-CoV-2, fiind executate independent un număr de 309 misiuni, cu un efectiv de 1131 jandarmi.

În perioada de referinţă Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a asigurat un climat de normalitate civică şi siguranţă publică pe timpul alegerilor locale şi parlamentare, executând un număr de 208 de misiuni în care au fost angrenaţi 1142 de jandarmi. O atenţie deosebită a fost acordată misiunii de menţinere a ordinii publice în zonele de învăţământ preuniversitar din municipiile Reşiţa şi Caransebeş, dar şi în localitatea Oravița, unde s-a acţionat cu precădere pentru protecţia elevilor şi a personalului didactic. În urma executării misiunilor specifice de ordine publică, în anul 2020, au fost constatate independent 112 infracţiuni, cu 115 autori depistaţi, iar pe timpul misiunilor executate în sistem integrat au fost constatate 198 infracţiuni, cu 180 autori depistaţi. În această perioadă au fost aplicate şi 2880 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 1190200 lei, fiind depistat şi un urmărit naţional„, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, Marius Săndulescu.

Supraveghere şi Protecţie Instituţională:

Segmentul acestui gen de misiuni s-a executat în această perioadă cu precădere prin dispozitive mobile în detrimentul celor statice. În acest sens când la obiectivele din responsabilitatea nu se desfășoară activităţi cu publicul, efectivele de jandarmi sunt organizate în patrule de ordine şi intervenţie, fiind asigurate în acest timp ordinea publică şi siguranţa, cât şi securitatea obiectivelor.

În anul 2020, ca urmare a stării de urgență instituită la nivel național a fost instituită paza la șapte centre de carantină pe raza întregului județ. Principalele direcții privind creșterea performanței efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, în anul 2021 se va urmări continuarea şi consolidarea cooperării cu celelalte instituţii responsabile cu aplicarea legii, creşterea eficienţei misiunilor de menţinere şi asigurare a ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor.

La finalul şedinţei de bilanţ, prefectul Cristian Gâfu a adus mulţumiri jandarmilor pentru aportul adus la siguranţa şi liniştea cetăţenilor, pentru profesionalismul de care au dat dovadă în executarea misiunilor încredinţate, precum şi pentru buna cooperare cu celelalte structuri componente ale M.A.I.