Actorul cunoscut în special pentru rolurile din filme de acţiune, scriitorul şi regizorul Jackie Chan va primi un Oscar onorific pentru „realizările extraordinare” obţinute de-a lungul carierei sale în industria cinematografiei, scrie BBC.

Academia de Film a votat, de asemenea, să ofere statuete de aur şi editoarei de film Anne Coates, directorului de casting Lynn Stalmaster şi regizorului de documentare Frederick Wiseman.

Preşedinta Academiei, Cheryl Boone Isaacs, i-a descris pe cei patru ca fiind „adevăraţi pioneri şi legende în meseria lor”.

Jackie Chan, născut în 1954, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi actori originari din Hong Kong, reuşind să-şi construiască o carieră de succes în filmele cu arte marţiale. În 2002, a câştigat un premiu Taurus pentru întreaga carieră la World Stunt Awards (Oscarurile în domeniul cascadoriilor) şi în acelaşi an a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood. De asemenea, a câştigat un premiu MTV Movie pentru întreaga carieră, în 1995, şi alte două premii MTV Movie pentru rolurile din prima şi a doua parte a seriei „Ora de vârf/ Rush Hour”. În 1999, a fost numit actorul anului la Hollywood Film Festival. Printre filmele în care a jucat se numără „Fracul magic”, „Ocolul Pământului în 80 de zile”, seria „Ora de vârf”, „Spionul din vecini”, „Karate Kid” şi a asigurat vocea Maimuţei în seria „Kung Fu Panda”.

Anne Coates şi-a petrecut mai bine de 60 de ani editând filme, câştigând un Oscar pentru munca depusă la realizarea peliculei „Lawrence of Arabia”.

Lynn Stalmaster s-a implicat în realizarea a cel puţin 200 de filme, inclusiv „The Graduate” şi „Deliverance”, iar Frederick Wiseman regizează cel puţin un an pe film, din 1967 încoace.

Cei 4 câştigători îşi vor primi statuetele de aur în cadrul ceremoniei Governors Awards, care va avea loc în luna noiembrie.

MEDIAFAX