ITM Caraș Severin: atenție la reguli pe timp de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş Severin reaminteşte angajatorilor faptul că, în perioadele cu temperaturi care depăşesc +37° C, au obligaţia să asigure măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.

Aceste măsuri se referă la: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie să li se asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

Angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi control medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute; să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în măsura în care e posibil, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni medicale, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

În instituţiile şi unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituţiilor.

Pentru a evita pericolele iminente, recomandăm tuturor angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi, fără a pierde din vedere faptul că sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1500 lei şi 2500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Cele mai citite

Related Articles